Politika

Eskalira li epidemiološka situacija, Beroš spreman uvesti dopunske mjere

"Niz je elemenata koje struka procjenjuje da bi donijela određene mjere"

Autor: Ivona Amidžić - 25.06.2020

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da nema značajnijih prepreka održavanju predizbornih aktivnosti, napominjući da će DIP u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo (HZJZ) naći način kako da se svima omogući glasanje.

Beroš je vezano za izbornu kampanju u kojoj sudjeluje i HDZ, rekao kako je važno pratiti epidemiološku situaciju i njoj se prilagođavati.

Upitan što će učiniti HDZ s obzirom na to da pojedine stranke otkazuju skupove, Beroš, koji je i nositelj liste HDZ-a u 10. izbornoj jedinici, rekao je kako će pratiti situaciju i preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Ističe da su u ovom trenutku izborni skupovi omogućeni pod određenim pretpostavkama. Poručio je da će, eskalira li epidemiološka situacija, uvesti dopunske mjere, no zasad, kako procjenjuje, nema značajnih prepreka održavanju predizbornih aktivnosti.

Ministar Beroš ocjenjuje da je trenutna epidemiološka situacija u Hrvatskoj zadovoljavajuća, bez obzira na pojavu žarišta u Zadru i porast oboljelih u zadnjih nekoliko dana.

Upitan koliko bi trebalo biti novozaraženih da bi se govorilo o odgodi parlamentarnih izbora, rekao je da se ne radi samo o apsolutnom broju već se radi o vrsti transmisije virusa.

“Niz je elemenata koje struka procjenjuje da bi donijela određene mjere”, istaknuo je ministar zdravstva.

Beroš je rekao da su odlučili čuvati najugroženije, odgovarajući na upit dovode li u pitanje zdravlje najugroženijih dolaskom na birališta u zatvorene prostore.

“Imamo određeno iskustvo i odlučili smo se čuvati naše najugroženije. To je sve naša obveza. Državno izborno povjerenstvo (DIP) će u suradnji s HZJZ-om naći način kako da se svima omogući glasanje”, rekao je Beroš.

Vezano uz zadarski slučaj, rekao je da organizatori moraju biti svjesni odgovornosti, kao i svaki pojedinac.

(Hina)

foto: screenshot

Tagovi: beroš, dip, izbori, izborna kampanja, koronavirus, parlamentarni izbori, vili beroš,