Lifestyle

EU ide na sud protiv Silicijske doline, tužili su Amazon, Google, Facebook…

Europska komisija pokrenula je bitke protiv nekih od najvećih imena Silicijske doline i izričući u nekim slučajevima rekordne kazne.

Autor: Darija Kovačić - 11.11.2020

Europska komisija pokrenula je bitke protiv nekih od najvećih imena Silicijske doline, propitujući njihov odnos prema konkurenciji, porezne aranžmane i zaštitu podataka i izričući u nekim slučajevima rekordne kazne.

Reuters je probrao nekoliko najvećih protumonopolskih i regulatornih postupaka koje EU vodi protiv tehnoloških divova.

Amazon

Europska komisija optužila je u utorak Amazon da narušava pravila ravnopravnog natjecanja na tržištu internetske maloprodaje i otvorila istragu o sumnjama da internetski div koristi podatke neovisnih trgovaca koje ugošćava na svojoj platformi kako bi im uspješnije konkurirao.

U odvojenoj istrazi provjerit će osigurava li Amazon povlašteni tretman svojim maloprodajnim ponudama i onima trgovaca koji koriste njegove usluge logistike i isporuke.

Google

Od 2010. godine i prve istrage Europska unija zauzima posebno istaknuto mjesto među regulatorima koji temeljito provjeravaju prigovore da Alphabetov Google krši propise o ravnopravnom tržišnom natjecanju.

Popularnoj tražilici u tri odvojena slučaja u zadnje tri godine prijete kazne u ukupnom iznosu većem od 8,2 milijarda eura, premda ih nastoji osporiti.

Europska komisija odredila mu je 2017. kaznu u iznosu od 2,4 milijarda eura zbog favoriziranja vlastite usluge za usporedbu cijena na štetu manjih europskih konkurenata.

Godine 2018. izrečena mu je rekordna kazna od 4,34 milijarda eura zato što je koristio svoj operativni sustav za mobilne uređaje Android da bi blokirao konkurente.

Godine 2019. europski regulatori odrezali su mu kaznu od 1,49 milijarda eura zbog zloupotrebe dominantne uloge u internetskom oglašavanju.

Apple

Apple je pod istragom zbog usluge App Store i sustava mobilnog plaćanja Apple Pay.

Istraga je pokrenuta nakon prošlogodišnje tužbe švedskog servisa za streaming glazbe Spotify, koji tvrdi da Apple nepravedno ograničava konkurenciju vlastitim glazbenim streaming servisom Apple Music.

U ožujku ove godine jedan je manji konkurent podnio sličnu pritužbu u vezi e-knjiga i audio knjiga.

Povjerenica EU-a za zaštitu tržišnog natjecanja Margrethe Vestager također je stavila Apple u središte europskih nastojanja da američki tehnološki divovi plaćaju veće poreze. U rujnu se žalila na presudu Suda EU-a kojom je poništena njezina odluka da Apple mora Irskoj platiti 13 milijardi eura poreznog duga, u povijesnom slučaju u sklopu borbe Europske komisije protiv izbjegavanja poreza.

Facebook

Europska komisija objavila je u prosincu prošle godine da istražuje kako Facebook prikuplja i monetizira podatke, otvorivši time novu bojišnicu, nakon istrage o njegovoj internetskoj trgovini Marketplace.

Broadcom

Američki proizvođač čipova Broadcom pristao je u listopadu razvrgnuti ekskluzivne ugovore s proizvođačima televizora i internetskih modema, nagodivši se s Komisijom, čime je završena 12-mjesečna istraga i zaključeno je da nisu utvrđene nikakve povrede propisa.

Qualcomm

Qualcomm je u veljači objavio da EU istražuje krši li on pravila tržišnog natjecanja, koristeći dominantnu poziciju na tržištu čipova za 5G modeme.

Komisija je u srpnju prošle godine izrekla Qualcommu kaznu od 242 milijuna eura zbog blokiranja jednog konkurenta na tržištu prije deset godina.

Godine 2018. odrezala mu je kaznu od 997 milijuna eura zato što je proizvođaču iPhonea Appleu platio da koristi samo njegove čipove.

(Hina)

Foto: pixabay

Tagovi: amazon, apple, EU, europska komisija, facebook, silicijska dolina, tužba,