Lifestyle

Eu poslala zrakoplove, helikoptere i vatrogasce u pomoć zemljama u požarima

"Ovo je izvrstan primjer solidarnosti EU-a kad se ukaže potreba"

Autor: Ivona Amidžić - 04.08.2021

Europska komisija je u srijedu priopćila da je poslala zrakoplove, helikoptere i vatrogasne ekipe u Italiju, Grčku, Albaniju i Sjevernu Makedoniju kako bi tim zemljama pomogla u gašenju šumskih požara.

Dva kanadera iz Francuske poslana su na stradala područja u Italiji, navodi europsko izvršno tijelo u priopćenju. Dva protupožarna zrakoplova s Cipra pružaju pomoć Grčkoj, uz vatrogasnu ekipu koja gasi požar na terenu, dodaje.

Dva helikoptera za pomoć operacijama u Albaniji poslale su Češka i Nizozemska, a Slovenija je u Sjevernu Makedoniju uputila ekipu s 45 vatrogasaca.

Pomoć je poslana u okviru sustava civilne zaštite EU-a i Komisija snosi najmanje 75 posto troškova prijevoza.

“Radimo 24 sata u danu kako bismo poslali pomoć dok požari bjesne u Europi”, komentirao je europski povjerenik za upravljanje krizama Janez Lenarčič, uputivši zahvalu zemljama koje su poslale pomoć.

“Civilna zaštita EU-a pazi na to da se naši mehanizmi za suzbijanje požara koriste u najvećoj mogućoj mjeri. Ovo je izvrstan primjer solidarnosti EU-a kad se ukaže potreba”, istaknuo je.

EU je ovog tjedna poslao tri protupožarna zrakoplova u Tursku kojom haraju najgori požari u zadnjih desetak godina. Ovi požari u kojima je poginulo osam ljudi, uništavaju šume, njive i nastanjena područja uz obalu.

U Grčkoj, koju je prije tjedan dana zahvatio najgori toplinski val u zadnjih trideset godina, vatrogasci su se u srijedu borili s više požara, među kojima je velik požar sjeverno od Atene, odakle je u utorak navečer evakuirano tristotinjak ljudi.

U Albaniji je jedna osoba u utorak izgubila život u šumskom požaru u okolici Gjirokastre, na jugu zemlje, gdje se vatrogasci i vojska bore s više desetaka požara.

(Hina)

foto: unsplash

Tagovi: ek, EU, europa, europska unija, pomoć, požari, vatrogasci,