Gospodarstvo

EU želi parirati Kini inicijativom Global Gateway s 300 milijardi eura

Predsjednica Komisije reklaje da europska strategija treba biti “istinska alternativa” za kinesku inicijativu “Jedan pojas, jedan put”

Autor: Ivona Amidžić - 02.12.2021

Europska komisija je u srijedu predstavila strategiju povezivosti pod nazivom “Global Gateway” koja predviđa ulaganja do 300 milijardi eura javnih i privatnih sredstava u infrastrukturne projekte diljem svijeta do 2027. , što je neka vrsta odgovora na kinesku inicijativu “Jedan pojas, jedan put”.

“Kao dio našeg globalnog oporavka, želimo redizajnirati način na koji povezujemo svijet za bolji napredak. Europski model odnosi se na ulaganje u tvrdu i meku infrastrukturu, u održiva ulaganja, u digitalnu tehnologiju, klimu i energiju, promet, zdravstvo, obrazovanje i istraživanje, kao i u povoljno okruženje koje jamči jednake uvjete”, izjavila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

“Podržat ćemo pametna ulaganja u kvalitetnu infrastrukturu, poštujući najviše društvene i ekološke standarde, u skladu s demokratskim vrijednostima EU-a i međunarodnim normama i standardima.”

Države članice EU-a, europske institucije, uključujući Europsku investicijsku banku (EIB) i Europsku banku za obnovu i razvoj (EBRD) i nastojat će mobilizirati privatni sektor kako bi se ulaganja iskoristila za transformacijski učinak.

Predsjednica Komisije reklaje da europska strategija treba biti “istinska alternativa” za kinesku inicijativu “Jedan pojas, jedan put”.

Komisija navodi da EU neće ponuditi samo solidne financijske uvjete za partnere, dajući bespovratna sredstva, povoljne zajmove i proračunska jamstva za smanjenje rizika ulaganja i poboljšanje održivosti duga – nego će također promicati najviše ekološke, društvene i strateške standarde upravljanja.

Obećava da će pružiti tehničku pomoć partnerima kako bi se poboljšao njihov kapacitet za pripremu vjerodostojnih projekata koji osiguravaju vrijednost za novac u infrastrukturi.

(Hina)

foto: unsplash

Tagovi: EU, Global Gateway, inicijativa, Kina,