Gospodarstvo

European Young Heritage Professionals forum

Europski forum za mlade stručnjake iz područja baštine

Autor: Ivona Amidžić - 22.05.2019

Europski forum za mlade stručnjake iz područja baštine održava se u Zadru od 20. do 24. svibnja 2019. godine u organizaciji UNESCO-a i Europske komisije, Hrvatskog povjerenstva za UNESCO i Ministarstva kulture te Grada Zadra u sklopu Europske godine kulturne baštine.

U Kneževoj je palači svečano otvoren ovaj forum uz brojne uvažene govornike: Jyoti Hosagrahar, zamjenica direktora UNESCO-vog Centra za svjetsku baštinu, Dorota Nigge iz Europske komisije, Davor Trupković, pomoćnik ministrice kulture RH, Miljenko Domijan, bivši glavni konzervator u Ministarstvu kulture RH, te Branko Dukić, gradonačelnik Grada Zadra.

Gradonačelnik je pozdravio sve okupljene te istaknuo: “Kao grad iznimno vrijedne spomeničke baštine, čiji su bedemi dio svjetske baštine pod okriljem UNESCO-a, raduje nas ovaj zajednički projekt Europske unije i UNESCO-a. Naš grad svakako pozdravlja svaku aktivnost koja podiže svijest o vrijednosti kulturne baštine, raduje se uključivanju mladih stručnjaka koji se bave njenom zaštitom i očuvanjem.”

Zajednički projekt Europske unije i UNESCO-a ima za cilj promicanje kulturne raznolikosti i interkulturnog dijaloga kroz sveobuhvatni, integrirani i participativni pristup prema baštini – prihvaćajući kulturnu baštinu u njezinim materijalnim i nematerijalnim oblicima i mobilizirajući  sve relevantne dionike, osobito mlade.

Naglašava doprinos baštine osnaživanju mladih i promicanju inkluzivne i održive budućnosti širom Europe.

Projekt se sastoji od dva dijela:

  • Podizanje svijesti za i učenje s nematerijalnom kulturnom baštinom: provedeno kroz seriju aktivnosti sa školama u Europskoj uniji, osobito onima koje surađuju s članovima programa UNESCO-ovih Udruženih škola (oko 2000 škola u Europi)
  • Osnaživanje i uključivanje mladih stručnjaka u području baštine koji se bave zaštitom i očuvanjem kulturne baštine kroz niz aktivnosti koje se održavaju tijekom Foruma mladih stručnjaka

Forum traje pet dana, od 20. do 24. svibnja 2019. te će okupiti 28 mladih stručnjaka s iskustvom u području kulturne baštine iz 28 zemalja Europske unije u dobi od 25 do 32 godine.

(Grad Zadar)

foto: youtube (screenshot)

Tagovi: baština, EU, europska unija, europski forum, Forum, kulturna baština, unesco,