Politika

Europska granična i obalna straža imat će 10.000 pripadnika

Time bi se osigurala bolja zaštita vanjskih granica Europske Unije

Autor: Ivona Amidžić - 02.05.2019

Zastupnici su krajem travnja odobrili novi zakon o jačanju europske granične i obalne straže kako bi se osigurala bolja zaštita vanjskih granica EU.

Do 2027. uspostava novih stalnih snaga s 10.000 pripadnika

Uspostavit će se nove stalne snage radi pružanja potpore državama članicama EU na terenu u obavljanju graničnih kontrola i zadaća vraćanja ljudi, kao i u borbi protiv prekograničnog kriminala.

europski_parlament_nove_snage_02052019_rijekaonline

Počevši s 5.000 pripadnika 2021., stalne snage bit će u potpunosti operativne do 2027., a operativno osoblje činit će 10.000 pripadnika. Bit će ustanovljene i pričuvne snage za brze intervencije u hitnim slučajevima.

Stalne će se snage sastojati od službenika za granični i obalni nadzor koji će biti zaposleni u toj agenciji, kao i osoblja koje će države članice EU biti obavezne upućivati.

Učinkovitiji postupci vraćanja i suradnja sa zemljama koje nisu članice EU

Ovako restrukturirana Agencija moći će pružati potporu u postupcima vraćanja u državama članicama, primjerice utvrđivanjem državljana trećih zemalja koji nezakonito borave u EU i pomaganjem nacionalnim tijelima u izdavanju putnih isprava. Novim će se pravilima također ojačati suradnja s Europskom potpornim uredom za azil.

Suradnja s trećim zemljama također će se ojačati tako što će se omogućiti novi sporazumi izvan postojećih okvira koji inače vrijede za zemlje koje graniče s EU. Nizom zaštitnih mjera osiguravat će se poštovanje temeljnih prava i zaštita osobnih podataka u okviru takve suradnje. Osim toga, znatan broj promatrača zaduženih za temeljna prava stalno će ocjenjivati poštuje li Agencija temeljna prava tijekom provođenja svojih operativnih aktivnosti.

Metsola: “Građani su to tražili, a mi smo na to odgovorili”

Izvjestiteljica Roberta Metsola izjavila je: „Tim će se zakonom izmijeniti način na koji Agencija za europsku graničnu i obalnu stražu rješava pitanja migracija, uključujući osiguravanje 10.000 novih službenika za granični nadzor. Time će se: poticati borba protiv prekograničnog kriminala, štititi temeljna prava i pomagati učinkovitom vraćanju onih kojima nije potrebna zaštita. Naše vodeće načelo bilo je da se odnosimo pravedno prema onima kojima je potrebna zaštita, a strogo prema onima koji pokušavaju iskorištavati najranjivije. Građani su to tražili, a mi smo na to odgovorili.”

Parlament je ova pravila usvojio s 403 glasova za, 162 protiv i 44 suzdržana. Prije no što stupe na snagu mora ih još formalno odobriti Vijeće.

foto: Europski parlament

Tagovi: EU, europska straža, europska unija, granice, granična straža, obalna straža, zakon, zaštita, zastupnici,