Lifestyle

Europska komisija potpisala treći veći ugovor o nabavi potencijalnog cjepiva

"Danas smo postigli treći sporazum o nabavi cjepiva i tako povećali portfelj kandidata za cjepiva, a time i šansu da pronađemo djelotvoran lijek protiv tog virusa"

Autor: Ivona Amidžić - 09.10.2020

Europska komisija objavila je u četvrtak da je odobrila treći ugovor s nekom farmaceutskom tvrtkom o nabavi potencijalnog cjepiva protiv covida-19.

Ugovor je potpisan s farmaceutskom tvrtkom Janssen Pharmaceutica NV, koje je dio grupe poduzeća Janssen Pharmaceutical Companies of Johnson & Johnson.

“Budući da se koronavirus i dalje zabrinjavajuće širi Europom, važno je da pronađemo cjepivo i to brzo. Drago mi je što smo s poduzećem Johnson & Johnson uspjeli postići dogovor o kupnji cjepiva za 200 milijuna ljudi. To će biti naš treći ugovor s nekim farmaceutskim poduzećem. Građanima EU-a želimo osigurati sigurno i učinkovito cjepivo čim bude pronađeno”, izjavila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Ugovor državama članicama omogućuje da nakon što se pokaže da je cjepivo sigurno i učinkovito protiv bolesti COVID-19 kupe cjepivo za 200 milijuna ljudi te im pruža mogućnost da kupe dodatno cjepivo za još 200 milijuna ljudi.

To je veći treći ugovor o nabavi potencijalnog cjepiva koji je Komisija je potpisala. Ranije su potpisani ugovori s tvrtkama AstraZeneca i Sanofi-GSK, a obavljeni su uspješni preliminarni razgovori s poduzećima CureVac, BioNTech-Pfizer i Moderna.

“Osiguravanje sigurnog i učinkovitog cjepiva temelj je Europske strategije za cjepiva. Danas smo postigli treći sporazum o nabavi cjepiva i tako povećali portfelj kandidata za cjepiva, a time i šansu da pronađemo djelotvoran lijek protiv tog virusa. Sporazuma će biti još, a mi nastavljamo potragu za uspješnim i sigurnim cjepivom kako bismo suzbili ovu smrtonosnu pandemiju”, rekla je povjerenica za zdravlje i sigurnost hrane Stella Kyriakides.

(Hina)

foto: unsplash

Tagovi: cjepivo, covid-19, ek, EU, europska komisija, koronavirus, ugovor, ursula von der leyen,