Politika

Europska komisija predložila ubrzanje postupka za odobravanje cjepiva prilagođenih novim sojevima

“Naš je prioritet omogućiti svim Europljanima pristup sigurnim i učinkovitim cjepivima što je prije moguće. Istodobno, brzo se pojavljuju nove varijante koronavirusa"

Autor: Ivona Amidžić - 19.02.2021

Europska komisija je predložila plan za pripremu Europske unije za povećanu prijetnju novih varijanti koronavirusa, koji uključuje ubrzanje postupka za odobravanje cjepiva prilagođenih novim sojevima te jačanje proizvodnje.

Plan je nazvan “HERA inkubator”. HERA je planirana agencija EU za odgovor na zdravstvenu krizu (kratica od engleskog naziva Health Emergency Response Authority).

HERA inkubator je javno-privatno partnerstvo koje će okupiti istraživače, biotehnološke tvrtke, proizvođače i javne vlasti u EU i šire na poslu identificiranja novih varijanti, razvoju novih i prilagođenih cjepiva, ubrzanja procesa odobravanja ovih cjepiva i osiguravanju proizvodnih kapaciteta.

“Da bismo bili korak ispred, danas pokrećemo HERA inkubator, koji će okupiti znanstvenike, industriju i javne vlasti i mobilizirati sva raspoloživa sredstva kako bismo mogli odgovoriti na ovaj izazov”, rekla je predsjednica Komisije Ursula von der Leyen.

“Naš je prioritet omogućiti svim Europljanima pristup sigurnim i učinkovitim cjepivima što je prije moguće. Istodobno, brzo se pojavljuju nove varijante koronavirusa i mi moramo još brže prilagoditi naš odgovor”, dodala je.

Plan predviđa 75 milijuna eura europskih sredstava za razvoj specijaliziranih testova za nove varijante i potporu za sekvenciranje genoma virusa, kako bi se identificirale nove varijante. Cilj je povećati sekvenciranje na pet posto pozitivnih slučajeva na koronavirus.

Za jačanje istraživanje i razmjenu podataka o novima varijantama predviđeno je 150 milijuna eura.

Cilj plana je i u ubrzati odobravanje cjepiva prilagođenih novim varijantama na temelju modela cjepiva protiv gripe.

(Hina)

foto: unsplash

Tagovi: cjepivo, ek, europska komisija, koronavirus, mutacije, plan,