Lifestyle

Europska noć istraživača 28. rujna u Splitu, Zagrebu, Rijeci i Puli

Europska noć istraživača 2018. dio je projekta koji traje 15 mjeseci, financira se u sklopu Okvirnoga programa EU-a za istraživanje i inovacije Obzor 2020.

Autor: Josipa Maksimović - 25.09.2018

Europska noć istraživača, manifestacija je koja se tradicionalno održava svakog zadnjeg petka u rujnu u svim velikim europskim gradovima. Tako će se ove godine održati u petak, 28. rujna, u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Puli, najavili su iz Sveučilišta u Zagrebu.

Riječ je o europskoj inicijativi kojom se želi ukazati na važnost znanstvenoga istraživanja u svakodnevnom životu te uzbudljivost i zanimljivost znanstvenoga života i profesije.

U Zagrebu će se program Europske noći istraživača održavati od 17 do 22 sata na Europskom trgu gdje će posjetitelji, kroz aktivnosti usmjerene prvenstveno mlađoj populaciji – učenicima, studentima, mladim znanstvenicima i inovatorima, ali i svima ostalima, imati mogućnost učiti kroz igru i prezentacije, zabavljati se i sudjelovati u nagradnim igrama i bogatom programu.

Na glavnoj bini prikazivat će se edukativni filmovi, a voditelj Luka Bulić razgovarat će sa zanimljivim gostima, istraživačima i održavati kvizove.

U raznovrsnoj ponudi na izložbenim prostorima posjetitelji će moći upoznavati kukce, trkače robote, Tesline izume, eksperimentirati sa zvukom i eksplozivom, napraviti svoga ‘ljigavca’ i umjetni snijeg. Moći će i “skočiti u prošlost i družiti se s dinosaurima ili upoznati Zagreb kakav je nekada davno bio”. Također, moći će “igrom stvarati tkaninu, naučiti poneki trik s kartama, svirati lasersku harfu, pojesti nitroled – sladoled” i još mnogo toga.

Europska noć istraživača 2018. dio je projekta koji traje 15 mjeseci, financira se u sklopu Okvirnoga programa EU-a za istraživanje i inovacije Obzor 2020.

Projekt zajednički provodi 18 partnera, a jedan od glavnih organizatora za Zagreb je Sveučilište u Zagrebu sa svojim fakultetima: Agronomskim fakultetom, Fakultetom elektrotehnike i računarstva, Fakultetom kemijskoga inženjerstva i tehnologije, Filozofskim fakultetom, Rudarsko-geološko-naftnim fakultetom i Tekstilno-tehnološkim fakultetom. Sudionici u zagrebačkom programu su još i Državni zavod za intelektualno vlasništvo, Institut “Ruđer Bošković”, Hrvatsko katoličko sveučilište, Institut za društvena istraživanja i Institut za fiziku. Koordinator Europske noći istraživača je Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

“Zajedničke aktivnosti istraživača iz različitih znanstvenih područja koji predstavljaju svoj rad na ulicama i trgovima u hrvatskim gradovima u opuštenom i veselom ozračju svakako će osigurati vidljivost znanstvenoga doprinosa društvu i približavanje znanosti široj javnosti”, istaknulo je u priopćenju Sveučilište u Zagrebu.

(Hina)

Tagovi: EU, Europska noć istraživača, izumi, Nikola Tesla, Pula, Rijeka, split, Zagreb,