Kultura

Europska noć istraživača posljednjega petka u rujnu i u četiri hrvatska grada, među njima i Split

Pripremljen je bogat program koji se sastoji od pokusa i demonstracija, simulacije sudnice, demonstracije potresa i iskopavanja naselja, kriptografije i šifriranja, tehnološke baštine...

Autor: Antonela Verković - 28.09.2018

Europska noć istraživača europska je incijativa što se tradicionalno održava posljednjega petka u mjesecu rujnu, pa će se tako i ove godine održati i u Hrvatskoj u njezina četiri grada – Zagrebu, Rijeci, Splitu i Puli kako bi se javnost senzibilizirala za činjenicu da su znanstvena istraživanja važna u svakodnevnome životu.

Europska noć istraživača inicijativa je Europske komisije unutar akcije Marie Skłodowska-Curie (MSCA) s temeljnim ciljem popularizacije znanosti. U Hrvatskoj je Europska noć istraživača održana 2013., 2014. i 2015. godine. Ta se inicijativa provodi u cijeloj Europi uz financijsku potporu Europske komisije kako bi istraživače približila javnosti i potaknula mlade na istraživačku karijeru. Događanje koje je započelo na samo 15 lokacija u 15 država sada je naraslo na 250 gradova u 30 europskih država s više od milijun posjetitelja, 46 financiranih projekata i 12 pridruženih događanja.

U okviru programa Obzor 2020. u studenome 2017. otvoren je poziv za dodjelu novčanih sredstava za organizaciju i provođenje Noći istraživača u 2018. i 2019. (MSCA-NIGHT-2018). Pozivu se odazvao i hrvatski konzorcij sastavljen od 18 akademskih i neakademskih ustanova u Republici Hrvatskoj, s Ministarstvom znanosti i obrazovanja kao koordinatorom.

Split: Europska noć istraživača ekskluzivno u Podrumima Dioklecijanove palače

U duhu godine Europske kulturne baštine, ovogodišnja Europska noć istraživača u Splitu će se, za razliku od prethodnih godina kada je održavana u Marmontovoj ulici, ekskluzivno prirediti u Podrumima Dioklecijanove palače i to zahvaljujući Muzeju grada Splita koji je sa zadovoljstvom podržao ovaj događaj i ustupio, između ostaloga, i jedan od najljepših prostora Podruma – Triklinij, na korištenje istraživačima.

Dio programa, koji će trajati od 17 do 22 sata, održat će se i na Rivi, uz podršku Grada Splita i Turističke zajednice grada Splita, a u organizaciji događaja pomoglo je i Hrvatsko narodno kazalište u Splitu.

Europsku noć istraživača približit će Splićanima i interaktivne pred-aktivnosti na Medicinskome i Pomorskome fakultetu splitskoga Sveučilišta.

Pripremljen je bogat program koji se sastoji od pokusa i demonstracija, simulacije sudnice, demonstracije potresa i iskopavanja naselja, kriptografije i šifriranja, tehnološke baštine, supercomputinga te glazbenih nastupa i nagradnih izvlačenja. Splitsku “Europsku noć istraživača” organizira Sveučilište u Splitu u suradnji s Mediteranskim institutom za istraživanje života (MedIls) i Institutom za jadranske kulture i melioraciju krša.

FOTO: HINA/ Edvard ŠUŠAK/ es

Tagovi: Europska noć istraživača, split,