Politika

Europska unija promatra učinke sankcija na Rusiju, no sprema ih još…

Ursula von der Leyen: Blok će poduzeti dodatne korake protiv Moskve ako se situacija na ukrajinskom tlu dalje pogorša

Autor: Ivona Amidžić - 03.03.2022

Europska unija čeka da vidi učinak niza sankcija protiv Rusije prije nego ih još nametne, no radi na novim koracima koji bi mogli uključivati ciljanje kripto imovine, rekli su dužnosnici u četvrtak.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen rekla je da će blok poduzeti dodatne korake protiv Moskve ako se situacija na ukrajinskom tlu dalje pogorša nakon ruske invazije na zemlju prošli tjedan.

“Naš je cilj smanjiti kapacitet Kremlja da vodi rat sa svojim susjedima”, rekla jeVon der Leyen  nakon sastanka s rumunjskim predsjednikom Klausom Iohannisom.

Blok koji obuhvaća 27 članica odobrio je od prošlog tjedna niz financijskih, energetskih, izvoznih i zabrana putovanja.

To uključuje zamrzavanje imovine ruske središnje banke, zatvaranje zračnog prostora EU-a za Rusiju, uklanjanje mnogobrojnih ruskih banaka iz međunarodnog sustava plaćanja SWIFT i sankcije ruskim tajkunima.

“Još imamo mnogo ideja kako možemo ići dalje kad su u pitanju sankcije, bilo da se radi o trgovini, energiji, izvozu ili pomorstvu”, rekao je dužnosnik EU-a pod uvjetom da ostane anoniman.

“Dakle, dok razgovaramo radi se na tome. Ali mislim da sada treba vidjeti … provedbu i učinak onoga što smo do sada učinili.”

Drugi dužnosnik EU-a rekao je da, dok blok čeka da njegove sankcije “zagrizu”, u tijeku je analiza o tome kako ciljati rusku kriptoimovinu i raditi na tome kako se “uvjeriti da Rusi ne mogu koristiti Bjelorusiju kao rupu” i zaobići sankcije.

Dužnosnici su rekli da je Rusija bila iznenađena intenzitetom sankcija EU-a i da su protumjere došle s vremenskim odmakom, iako je recipročno zatvorila svoj zračni prostor zemljama koje su zabranile ruske zračne prijevoznike.

EU ipak nije ograničila uvoz energije iz Rusije, koja osigurava više od trećine europskog uvoza plina i više od četvrtine uvoza nafte, ali traži alternative u opskrbi u slučaju ruske odmazde i pokušava diverzificirati svoje izvore energije.

“Moramo se osamostaliti od ruskog plina, nafte i ugljena”, rekla je Von der Leyen. “Naša odlučnost da idemo naprijed u ovom slučaju jača je nego ikad”.

(Hina)

foto: screenshot

Tagovi: EU, Rusija, sankcije, ukrajina, ursula von der leyen,