Crna kronika

Filip Zavadlav osuđen na 40 godina zatvora

Zavadlav: "Ja sam u to vrijeme bio na moru, a uhićen sam na temelju nečije insinuacije. Ja to nisam napravio. Zašto bih to napravio?"

Autor: Ivona Amidžić - 23.02.2021

Filip Zavadlav je osuđen na 40 godina zatvora za trostruko ubojstvo lani u Splitu, prenosi Index. Osim za trostruko ubojstvo Zavadlav je osuđen je i zbog nedozvoljenog držanja oružja i opće opasne radnje, a tužiteljstvo je tražilo najveću moguću kaznu od 50 godina.

Državno odvjetništvo tražilo je da ga se osudi na 50 godina zatvora zbog trostrukog ubojstva za ubojstvo Marina Bobana (24), Juricu Torlaka (38) i Marina Ožića Paića (25) automatskom puškom s 37 metaka. Presudu je pročitala sutkinja Višnja Strinić, predsjednica sudskog vijeća, a Zavadlav je bio prisutan na izricanju presude. Ostat će u pritvoru do pravomoćnosti presude.

U obrazloženju presude navodi se kako je utvrđeno da je Zavadlav počinio tri kaznena djela ubojstva i jedno kazneno djelo posjedovanja oružja, te općeopasnu radnju. Zavadlav je za svako od ubojstva koja je počinio dobio po 15 godina zatvora. Objedinjena je kazna zatvora u trajanju od 40 godina.

Protiv ove presude može se podnijeti žalba, rekla je sutkinja u izricanju presude.

Krvoproliće u centru Splita

Zavadlav je 11. siječnja 2020. s 37 metaka iz automatske puške ubio Marina Bobana (24), Juricu Torlaka (38) i Marina Ožića Paića (25) koji su se u vrijeme ubojstva nalazili na dvama motorima.

Nakon krvoprolića u Varošu Zavadlav se predao splitskoj policiji samo nekoliko sati nakon što je pucao na trojicu naočigled šokiranih građana. Uhićen je u kafiću u blizini Policijske uprave splitsko-dalmatinske, a prije toga je u obližnji kontejner na cesti odbacio pušku koju su kasnije pronašli istražitelji.

Nakon ubojstava bio je na promatranju u zagrebačkoj zatvorskoj bolnici u kojoj su psihijatri utvrdili kako ima poremećaj ličnosti. Suđenje mu je počelo u kolovozu prošle godine, a u Palaču pravde je dolazio iz zatvora u Gospiću. U i oko zgrade je tijekom suđenja osiguranje bilo na najvišem nivou, a pred kraj suđenja je Zavadlav, ali i pravosudni policajci koji su ga dovodili iz Gospića nosio neprobojni ‘pancir’ prsluk. Cijelo vrijeme suđenja bio je u lancima oko ruku i nogu.

Tijekom suđenja je saslušano više od 20 svjedoka, a među prvima su to bili roditelji ubijenih te očevici koji su se toga dana zatekli u Varošu.

Zavadlav je na početku suđenja rekao da se generalno ne osjeća krivim, a nakon završenog dokaznog postupka je to ponovio dodavši da je u to vrijeme bio “na moru”. Tražio je da ga nominiraju za Nobelovu nagradu za mir, a sutkinju je čak u jednom trenutku “zamolio” da mu odmah presudi.

Zavadlav iznio obranu: Ja sam u to vrijeme bio na moru, ja to nisam napravio

Zavadlav je u petak je iznosio svoju obranu u kojoj je uglavnom negirao zločine. Rekao je da sebe ne vidi na mjestu događaja, da nije kriv te sudu predložio da ga nominiraju za Nobelovu nagradu za mir.

“Ja sam u to vrijeme bio na moru, a uhićen sam na temelju nečije insinuacije. Ja to nisam napravio. Zašto bih to napravio? Još me nitko nije uvjerio da sam ja osoba koja je pucala. Žao mi je što živimo u društvu u kojem se događaju ovakve stvari. Iz ovoga se treba izvući pouka”, kazao je optuženi Zavadlav.

Tužitelj zatražio 50 godina zatvora

U završnom govoru zamjenik Županijskog državnog odvjetništva Žarko Štrbac je rekonstruirao Filipov život, ali i tragični događaj. Rekao je kako je obrana optuženog neosnovana, neprihvatljiva i smiješna, da je to odraz njegove ličnosti koju su utvrdili i vještaci te da na sebe želi okrenuti svu pažnju.

Tužiteljstvo je uvjereno kako su u postupku izvedeni dokazni postupci koji potvrđuju počinjenje kaznenog djela, kao i da je Zavadlav pomno isplanirao to što će napraviti.

“Bio je uporan da to realizira. Radilo se o bezobzirnoj osveti. Napravio je to usred bijela dana, u središtu grada, čekao je svoje žrtve i bilo mu je važno likvidirati ih jer je smatrao da su manje vrijedne, a i smetale su mu u životu. Nikome se ne smije dozvoliti da zakon uzme u svoje ruke. To bi bio divlji zapad, takvo ponašanje treba biti sankcionirano. Smatram da bi zatvorska kazna u trajanju od 50 godina bila dovoljna da se ostvari generalna prevencija”, zaključio je Štrbac.

Branitelj optuženog Zavadlava odvjetnik Branko Šerić je u završnom govoru tvrdio kako njegov branjenik nije bio ubrojiv, što je pokazala i njegova obrana, te nastavio da kaznena djela nije počinio iz bezobzirne osvete, kao i da se u tom slučaju radilo o običnom ubojstvu.

Obrana: Zavadlav bio bitno smanjene ubrojivosti

Dodao je da je današnja Filipova obrana čista deluzija. Zgrožen je zahtjevom tužiteljstva koje za Zavadlava traži maksimalnu kaznu od 50 godina. Upozorio je i da se u hrvatskom pravosuđu događa da sud ne sudi, nego da vještaci presuđuju.

“Šokiran sam time jer se do sada u praksi nije dogodilo da osoba bitno smanjene ubrojivosti dobije maksimalnu kaznu. Pogotovo zato što je bitno smanjeno ubrojiva osoba sužene svijesti, a i pitanje je motivacije u tom trenutku. I to dovodi u pitanje je li se uopće radilo o osveti, a kamoli bezobzirnoj osveti. Pogotovo kada čujemo da je pucao u pogrešnu osobu, a ne u onu prema kojoj je trebao gajiti osvetničke namjere”, kazao je Šerić.

foto: screenshot

Tagovi: filip zavadlav, osuđen, split, ubojstvo, zatvor,