Kultura

Film “Glavu dole, ruke na leđa”: Potresna svjedočanstva hrvatskih branitelja

U hotelu Meteor prikazan dokumentarno-igrani film

Autor: Ivona Amidžić - 27.03.2019

Pred velikim brojem posjetitelja u kongresnoj sali hotela Meteor u Makarskoj, jučer, 26. ožujka 2019., prikazan je dokumentarno-igrani film “Glavu dole, ruke na leđa”, čiji je autor, scenarist i redatelj hrvatski branitelj Stipe Majić Pipe.

U pitanju je potresno svjedočanstvo hrvatskih branitelja koji su zarobljeni nakon pada Vukovara u studenom 1991. godine, da bi potom preživjeli još devet mjeseci pakla i mučenja u srpskim koncentracijskim logorima.

Inače, film je premijerno prikazan potkraj prošle godine od kada je na ‘turneji’ po hrvatskim gradovima, a koliko je interes izazvalo djelo vukovarskog branitelja Stipe Majića Pipe, svjedoči i gotovo prepuna dvorana hotela Meteor koja je oko 19 sati dočekala početak filma.

U ime organizatora ove projekcije, Koordinacije Udruga proizašlih iz Domovinskog rata posjetitelje je pozdravila Martina Mustapić, koja je u uvodnom govoru pozvala na minutu šutnje za pale branitelje, a potom makarskoj publici predstavila i jednog od aktera filma Predraga Mišića Peđu, vukovarskog branitelja i bivšeg logoraša kojeg su posjetitelji pozdravili velikim aplauzom.

Salu hotela Meteor posjetili su pripadnici brojnih generacija, od srednjoškolaca koji su došli u velikom broju pa do onih starijih koji se sami vrlo dobro sjećaju dana s kraja 1991. godine i tragedije grada Vukovara.

Iako zbog lošeg vremena nije stigao na početak, Makaranima se tijekom projekcije pridružio i sam autor Stipe Majić Pipe, nekadašnji branitelj s Trpinjske ceste i svjedok vremena koji je uložio golemi trud kako bi svjedočanstva o 269 dana torture, ubojstvima i svakodnevnom premlaćivanju zarobljenih vukovarskih branitelja sažeo u jednu snažnu, istinitu i potresnu priču.

(Grad makarska)

foto: youtube (screenshot)

Tagovi: branitelji, dokumentarni film, dokumentarno-igrani film, Domovinski rat, glavu dole ruke na leđa, hotel meteor, makarska, Vukovar,