Lifestyle

(FOTO) Preventivni projekt “Zdrav za 5” – Sadnja cvijeća i raznolikog bilja

Projekt se već sedmu godinu za redom provodi na području Zadarske županije

Autor: Lucija Tokić - 18.05.2019

Danas su u dvorištu Osnovne škole Bartula Kašića u Zadru održane aktivnosti iz druge komponente nacionalnog preventivnog projekta „Zdrav za 5“ usmjerenog na prevenciju ovisnosti o alkoholu, drogi, kocki i igrama na sreću.

Projekt se već sedmu godinu za redom provodi na području Zadarske županije, a provodi ga Ministarstvo unutarnjih poslova u suradnji sa Ministarstvom zdravstva, Ministarstvom znanosti i obrazovanja te Ministarstvom zaštite okoliša i energetike.

Ovom prigodom organizirana je radionica pod nazivom „Sadnja biljaka trajnica“. Biljke su sadili učenici koji sudjeluju u radu Eko sekcije – Učeničke zadruge „Maraška“ OŠ Bartula Kašića uz potporu voditeljice Zadruge i tvrtke Nasadi d.o.o. Zadar.

U aktivnosti su se aktivno uključili djelatnici Upravnog odjela za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i komunalne poslove Zadarske županije, predstavnici Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti Zavoda za javno  zdravstvo Zadar, policijski službenici Ureda načelnika PU zadarske i Prve policijske postaje Zadar te stručni suradnici škole. Potporu je pružio i Odjel za odgoj i školstvo Grada Zadra.

Preventivni projekti i programi važni su upravo kod djece i mladih

Ravnateljica OŠ Bartula Kašića gđa. Katica Skukan, pozdravila je sudionike i izrazila zadovoljstvo što je OŠ Bartula Kašića domaćin provođenja ovih aktivnosti, te ukazala na važnost provođenja preventivnih projekata i programa upravo kod djece i mladih kako bi razvili pozitivne stavove o važnosti zaštite okoliša i očuvanja zdrave životne sredine, što se u ovoj osnovnoj školi odvija unutar predmetnih kurikuluma i međupredmetno kroz Školski preventivni program.

Učenici koji sudjeluju u radu Učeničke zadruge Maraška sa svojom voditeljicom gđom. Dušankom Dujić i uz pomoć barba Ante, vrijedno su obavili poslove sadnje biljaka. Savjetima i stručnim preporukama pomogla je viša stručna suradnica za zaštitu okoliša i prirode iz Zadarske županije gđa. Antonela Zrilić Vulić, a organizacijski je pomogla voditeljica Školskog preventivnog programa u OŠ Bartula Kašića socijalna pedagoginja gđa. Nada Meštrović i  policijska službenica za prevenciju Ureda načelnika gđa. Ivana Marić.

Svojom nazočnošću aktivnosti su podržali pročelnik Odjela za odgoj i školstvo Grada Zadra g. Joso Nekić sa suradnicima, predstavnica Službe za mentalno zdravlje Zavoda za javno zdravstvo gđa. Ana Šare i policijska službenica I PP Zadar gđa. Anđela Marušić.

Radionica je završila zajedničkim druženjem svih sudionika pokraj zasađenih biljaka. Upućena je poruka da svaki pojedinac svojim ponašanjem može sudjelovati u stvaranju boljih uvjeta i okoline za sigurno i zdravo odrastanje djece i mladih, što svakako doprinosi prevenciji neprihvatljivog ponašanja djece i mladih.

foto: PU zadarska

Tagovi: biljke, dvorište, okoliš, projekt, sadnja, učenici, zadarska županija, zdrav za 5,