Gospodarstvo

Genijalci iz Splita osmislili pametne spremnike za otpad!

Pobijedili su na Ideji 2019. godine - čestitamo! :D

Autor: Antonela Verković - 04.05.2019

Zaključeno je VII. izdanje srednjoškolskog poslovnog natjecanja Ideja godine u organizaciji portala srednja.hr. U nikada većoj konkurenciji u finale se plasiralo deset najboljih timova iz škola diljem Hrvatske. Svoje ideje predstavili su pred peteročlanim žirijem, a pobjedu je odnio tim III. gimnazije Split kojeg čine učenici Duje Štolfa i Antonio Nikolić.

Njihov projekt bio je Pametni spremnik za odlaganje otpada SortIT. Pobjednici su nagrađeni studijskim putovanjem na destinaciju u Europi i besplatnom mentorskom i edukacijskom podrškom Zagrebačkog inovacijskog centra – ZICER, a za one koji se odluče za ulazak u poduzetništvo i mogućnost ulaska u ZICER-ov program inkubacije.

Trud, rad i kreativnost doveli su do ovogodišnjeg finala natjecanja Ideja godine čak deset srednjoškolskih timova. Natjecanje se održalo sedmu godinu zaredom, u organizaciji portala Srednja.hr, u suradnji s glavnim partnerom Effectus – studij financije i pravo, te srebrnim partnerima tvrtkom IN2 i Hrvatskom zajednicom županija i prijateljem projekta Zagrebačkim inovacijskim centrom – ZICER.

Na finale u Zagreb srednjoškolci su doputovali iz raznih krajeva Hrvatske, a put do finala nije im bio jednostavan jer je za VII. izdanje natjecanja pristigao najveći broj prijava do sada, njih čak 60. Pod motom ‘Novim tehnologijama do poslovnog uspjeha’, od natjecatelja se tražilo znanje, ali i inovativnost kroz osmišljavanje ideje, pisanje projekta i njegove prezentacije. Svoje poduzetničke ideje naši kreativni srednjoškolci prezentirali su u prostorijama Visokog učilišta Effectus – studij financije i prava, pred stručnim žirijem te svojim konkurentima i njihovim mentorima.

Odlukom žirija srednjoškolska Ideja godine je pametni spremnik za odlaganje otpada SortIT, kojeg su osmislili Duje Štolfa i Antonio Nikolić, učenici III. gimnazije Split. Učenike je mentorirao Ante Bartulović.

Drugo mjesto odnijela je ideja Pametnog grada Vukovara učenika Gimnazije Vukovar. Tim Smogovci iz te škole čine Matija Hardi, Ivan Kolar, Matko Gašparić, Marko Macura, a mentor im je Davor Šijanović. Po prvi puta u povijesti natjecanja treće mjesto dijele dva srednjoškolska projekta. Riječ je o aplikaciji Ad Astra koja pomaže u održavanju navika i prati njihov napredak. Osmislila ju je učenica zagrebačke XV. gimnazije, Maja Milas, čija je mentorica Renata Gjurić. Trećeplasirani je i projekt Viato koji rješava problem učinkovitosti gradskog prijevoza, učenika Frane Ćetkovića i Zvonimira Delaša iz III. gimnazije Split.

Duje i Antonio već su izradili dio prototipa koji prepoznaje vrstu otpada i kažu – može se koristiti bilo gdje – od ureda do javnih površina. Uz to što koristi solarne ploče, ovaj pametni spremnik može služiti i kao hotspot. Prototip koji za sada prepoznaje oko 80% otpada, Splićani su razvijali između četiri i pet mjeseci, a dio sredstava za razvoj dobili su i od Splitsko-dalmatinske županije.

(Srednja.hr i Hrvatska zajednica županija)

FOTO: Pixabay (ilustracija)

Tagovi: ideja, ideja godine, pametni spremnici, pobjeda, spremnici, spremnici za otpad, srednja.hr, učenici,