Politika

Glasnogovornik grupe EPP: Neiskorištene EU fondove preusmjeriti izbjeglicama iz Ukrajine

"Apsolutno je logično prenamijeniti neiskorišteni novac na ovaj način budući da se kohezijsko financiranje svodi na obnovu u vrijeme krize"

Autor: Ivona Amidžić - 10.03.2022

Stotine milijuna eura neiskorištenih regionalnih sredstava EU-a trebalo bi hitno usmjeriti u pomoć ukrajinskim izbjeglicama, od kojih su većina žene i djeca, predložio je glasnogovornik grupe EPP-a za regionalni razvoj Andrej Novakov, europarlamentarac EPP-ove Grupe za praćenje kohezije.

“Više od 1,5 milijuna ljudi iz Ukrajine, većinom žena i djece, pobjeglo je od ruskog rata protiv Ukrajine i trebat će im sigurno mjesto za boravak u različitim državama članicama. U međuvremenu, stotine milijuna eura regionalnog financiranja EU-a ne koriste se jer ih vlade nisu uspjele uložiti. Predlažemo da se ova neiskorištena sredstva hitno usmjere u okviru inicijative Cohesion4Ukraine za pomoć ukrajinskim izbjeglicama”, rekao je Novakov, navodi se u priopćenju Europske pučke stranke (EPP).

Inicijativa bi, među ostalim, financirala pružanje prve pomoći, hrane, vode, lijekova, smještaj osoba u europskim hotelima, prijevoz. To bi pomoglo državama članicama da nastave pružati pomoć a smanje opterećenja nacionalnih i regionalnih proračuna.

“Apsolutno je logično prenamijeniti neiskorišteni novac na ovaj način budući da se kohezijsko financiranje svodi na obnovu u vrijeme krize. Želimo pomoći našim ukrajinskim susjedima i podržati naše države članice u njihovim naporima u tom pogledu”, rekao je Novakov.

Prijedlog se poklapa s pokretanjem ovog tjedna Grupe za praćenje kohezije EPP-a za procjenu učinkovitosti kohezijske politike diljem EU-a.”392 milijarde eura ili jedna trećina cjelokupnog proračuna EU-a posvećeno je kohezijskoj politici za 2021.- 2027., tako da je to stvarno ogroman izvor ulaganja”, ističu pučani.

“Želimo da regije, poduzeća, mala i srednja poduzeća i nevladine organizacije pristupe tim sredstvima, da poboljšaju infrastrukturu, da grade autoceste i željeznice, da ulažu u istraživanje i inovacije, da gospodarstva budu čišća i zelenija, digitalnija, jednom riječju – modernija. Mi imamo alat. Sada ga moramo implementirati i najbolje ga iskoristiti”, rekao je potpredsjednik EPP grupe Siegfried Muresan, europarlamentarac zadužen za proračunska pitanja.

(Hina)

foto: screenshot

Tagovi: EU fondovi, izbjeglice, novac, pomoć, rat, ukrajina,