Politika

Glasovalo više od 107 tisuća birača manje nego prije četiri godine

Na Braču i u Vodicama se očito nije očekivalo da će biti toliki broj birača s tzv. žutom potvrdom, ali problem je riješen

Autor: Ivona Amidžić - 07.07.2020

Do nedjelje poslijepodne na izbore za Hrvatski sabor izašlo je oko 107 tisuća birača manje nego 2016., pokazuju podaci Državnog izbornog povjerenstva (DIP).

Do 16, 30 sati glasovalo je milijun i 150 tisuća birača (34,04 posto), prije nepune četiri godine njih milijun i 256 tisuća (37,2 posto).

Po broju izašlih birača i dalje prednjači 1., zagrebačka, izborna jedinica u kojoj je glasovalo njih 37,67 posto, najlošiji odaziv i dalje ima 5., slavonska izborna jedinica (30,88 posto).

Dobar odaziv imaju i 10., dalmatinska (36 posto) te 7., karlovačka (35,71)

Lošiji odaziv bilježe 8., istarska (32,57) te 4. izborna jedinica (32,60).

Osjetno bolji odaziv nego 2016. ima BiH gdje je do 16, 30 sati glasovalo gotovo 19 tisuća birača, četiri tisuće više nego prije četiri godine. Ipak, neovisno o odazivu, dijaspora, odnosno hrvatski birači bez prebivališta u Hrvatskoj diljem svijeta biraju samo tri od 151 saborskog zastupnika.

Kontrec: Riješen je problem s listićima na Braču i u Vodicama

Potpredsjednik DIP-a Damir Kontrec rekao je da DIP nije imao ozbiljnijih primjedbi i prigovora s terena na provedbu izbora.

Potvrdio je da su uspješno riješeni problemi s nedostatnim brojem glasačkih listića na Braču i u Vodicama.

Na Braču i u Vodicama se očito nije očekivalo da će biti toliki broj birača s tzv. žutom potvrdom, ali problem je riješen, listići su dostavljeni, kazao je Kontrec i potvrdio kako su svoje pravo mogli iskoristiti svi birači koji se u 19 sati zatekli u krugu birališta na kojima je ponestalo listića.

DIP nema saznanja da je nekome od zaraženih koronavirusom (50-ak) ili biračima u samoizolaciji (500-tinjak prijavljenih) glasovanje bilo onemogućeno.

Potpredsjednik DIP-a izrazio je zadovoljstvo što su se svi sudionici izbornog procesa pridržavali propisanih mjera zaštite od zaraze koronavirusom.

(Hina)

foto: screenshot

Tagovi: dip, glasači, glasački listići, glasovanje, Hrvatski sabor, izbori,