Gospodarstvo

Grad Makarska obilježio Europski tjedan održivog razvoja

Kreativne radionice i kvizovi znanja u sklopu kampanje ''Skupi,složi,savjesno odloži''

Autor: Lucija Tokić - 01.06.2019

Europski tjedan održivog razvoja jučer je u Makarskoj tradicionalno obilježen u organizaciji Javne ustanove  MARA, Savjetovališta Lanterna i Udruge Sunce koji su na platou Spomenika revolucije na Glavici organizirali radionice ”Obnovi i ponovno upotrijebi”. Grad Makarska, koji je tradicionalno pokrovitelj ove manifestacije, po prvi put se aktivno uključio u obilježavanje Europskog tjedna održivog razvoja aktivnostima koje su dio provedbe  izobrazno-informativne kampanje ”Skupi, složi, savjesno odloži” .

Jučer su to bile kreativne radionice koje su pripremili predstavnici Udruge za prirodu okoliš i održivi razvoj ”Sunce” iz Splita u sklopu kojih su djeca tijekom jutarnjih sati imala priliku izrađivati meduze od plastičnih vrećica te upoznati se sa ”Organkom” kućnim komposterom i naučiti osnovne informacije o tome čemu kompostiranje služi i kako kompostirati. Makarski osnovnoškolci okušali su se u kvizovima znanja i igrama iznenađenja, a oni koji su pokazali najbolje rezultate nagrađeni su platnenim vrećicama, majicama i olovkama  od eko materijala s motivima kampanje ”Skupi, složi, savjesno odloži”.

Ovogodišnje obilježavanje Europskog tjedna održivog razvoja obilježio je veliki odaziv gradskih institucija i civilnih udruga. Osim Javne ustanove  MARA, Savjetovališta Lanterna, Udruge Sunce i Grada Makarske, u programu su sudjelovali i Udruga umirovljenika Makarska, PO Centar Juraj Bonači Makarska, Strukovna škola Makarska, Učenička zadruga Rogač, Dječji vrtić Biokovsko zvonce i UZOR Osejava.

Zamjenik gradonačelnika Dražen Nemčić ovom je prigodom izrazio zadovoljstvo velikim odazivom, ali i činjenicom da se Grad Makarska prvi put aktivno uključio u obilježavanje Europskog tjedna održivog razvoja kroz projekt ”Skupi, složi, savjesno odloži”.

– Održivi razvoj nema alternativu. Održivi razvoj ono je što moramo imati na umu  u svemu što radimo kako bismo budućim generacijama ostavili bolji svijet, bolju Makarsku , istaknuo je Nemčić. Na važnost održivog razvoja podsjetili su i  Olivija ProdanRavlić ispred Udruge Sunce,  Marija Ivanković, voditeljica projekta “Obnovi i ponovno upotrijebi” te Gloryan Grabner u ime DAUP Orion.

Grad Makarska obilježavanje Europskog  tjedna održivog razvoja nastavlja u utorak 4. lipnja organiziranjem tribine Zašto je važno gospodarenje otpadom. Tribina će se održati  u hotelu Biokovo s početkom u 18 sati, a o temi će govoriti predstavnici Udruge za prirodu, okoliš i održivi razvoj „Sunce“ iz Splita, predstavnici Grada Makarske, Makarskog komunalca d.o.o. i Splitsko-dalmatinske županije.

Cilj tribine, kao i drugih aktivnosti koje Grad Makarska provodi u sklopu izobrazno-informativne kampanje ”Skupi, složi, savjesno odloži  je podizanje svijesti o važnosti održivog gospodarenja otpadom. Sve aktivnosti u sklopu projekta financirane su sredstvima Europske unije iz Kohezijskog fonda.

(Grad Makarska)

foto: Pixabay (ilustracija)

 

Tagovi: makarska, održivi razvoj,