Gospodarstvo

Grad Split postao partner u stvaranju energetski učinkovitog fonda zgrada

Krstulović Opara potpisao Povelju o suradnji u cilju dekarbonizacije zgrada do 2050. godine

Autor: Ivona Amidžić - 30.04.2019

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara potpisao je danas u Zagrebu Povelju o suradnji u cilju dekarbonizacije zgrada do 2050. godine, koju je kao strateški važan dokument iniciralo Ministarstvo graditeljstva i zaštite okoliša RH.

Svečanosti su nazočili i pročelnik gradske Službe za izgradnju i upravljanje razvojnim projektima Jurica Vojnović, dekan splitskog Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije dr. sc. Nikša Jajac te potpredsjednica Hrvatske gospodarske komore Mirjana Čagalj.

Činom potpisivanja Grad Split postao je partner resornog ministarstva prema ostvarivanju ključnog cilja Povelje, a to je transformacija postojećeg fonda zgrada u energetski visokoučinkovit i dekarboniziran fond zgrada do 2050. godine.

Jedan od temeljnih pravaca djelovanja kroz Povelju je definiranje kriterija energetskog siromaštva koji će se zatim implementirati u javne pozive za energetsku obnovu stambenih zgrada, prvenstveno obiteljskih kuća. Želja je energetski siromašnim građanima dodijeliti maksimalni postotak bespovratnih sredstava za energetsku obnovu njihovih domova.

Poveljom o međusobnoj suradnji uspostavlja se stalni dijalog i sudjelovanje na zajedničkim radionicama i skupovima, koje će organizirati Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja s ciljem kreiranja dugoročne strategije obnove nacionalnog fonda zgrada te prelazak na standard gradnje zgrada gotovo nulte energije.

(Grad Split)

foto: youtube (screenshot)

Tagovi: Andro Krstulović Opara, dekarbonizacija, energetska učinkovitost, povelja,