Gospodarstvo

Građani izglasali i nagradili ideju studenata

Građanima najdraža ideja koja na tvrđavu Gripe smješta IT sektor, noćni klub i muzej vizualnih umjetnosti u kombinaciji sa šetnicom

Autor: Ivona Amidžić - 03.05.2019

“Promišljanje tvrđave” naziv je izložbe radova studenata Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu i Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu organizirana u suradnji s Razvojnom agencijom Split – RaST d.o.o. te Gradom Splitom.

Izložba je bila postavljena u prizemlju zgrade Banovine od 26. veljače do 06. ožujka, a zatim u Pomorskom muzeju od 14. ožujka do 14. travnja 2019. Za to vrijeme, građani su imali mogućnost razgledati plakate, makete i katalog studentskih ideja za revitalizaciju tvrđave Gripe te glasovati za najviše 2 rada koja su ih se dojmila.

Glasačke listiće ispunilo je ukupno 250 građana te s najvećim brojem glasova nagradilo ideju studenata splitskog FGAG-a Luke Matkovića, Ivana Šolića i Dorotee Kaurić pod nazivom „CS4 Kreativna industrija – kreativni prostori“ koja na tvrđavu gripe smješta IT sektor, noćni klub i muzej vizualnih umjetnosti uz uređenu šetnicu po obodu.

Navedeni rad tako je dobio čak 73 od ukupno 390 glasova

Srž ovog projekta, kako navode autori, bila je obogatiti tvrđavu u pogledu njenog korištenja i usmjeriti korisnika prema svim porama bedema koji tako postaju aktivne dnevne točke u kombinaciji sa šetnicom po obodu tvrđave kojima se pristupa s uređenog i artikuliranog partera.

Drugi po broju glasova je rad pod nazivom „Funtress: Casino – UMAS“ s ukupno 38 glasova u kojem se navedeni sadržaji ukopavaju ispod razine partera time čuvajući izvorno stanje parcele, a treći s ukupno 34 glasa je rad naziva „Shortcut/Freespace“ koji parter tvrđave zamišlja kao zelenu oazu, dok ostavlja i slobodan prostor koji je podložan transformaciji te ovisno o potrebi može postati pasaž, tržnica, noćni klub ili pak mjesto za koncerte.

Najbolji studentski radovi prema mišljenju građana te njihovih profesora mentora, u sprezi sa stručnim podlogama različitih dionika i konzervatorskim usmjerenjima, poslužit će kao okvirne smjernice pri razradi projektnog zadatka za izradu projektno-tehničke dokumentacije za tvrđavu Gripe, a kako bi se sufinanciranje projekta revitalizacije tvrđave moglo pravovremeno pripremiti za iduću financijsku perspektivu Europske Unije.

(Grad Split)

foto: youtube (screenshot)

Tagovi: glasanje, građani, gripe, izložba, projekti, studenti, tvrđava,