Gospodarstvo

Građani još uvijek nisu svjesni važnosti zelene ekonomije

“Iako na Cresu imamo reciklažno dvorište i dvojno gospodarenje otpadom te planiramo izgradnju kompostane, priča o cirkularnoj ekonomiji je još uvijek samo priča”

Autor: Ivona Amidžić - 17.02.2021

Građani još uvijek nisu svjesni važnosti zelene ekonomije, što otežava uvođenje kružnog gospodarstva, upozorili su u utorak dogradonačelnici Hvara i Cresa.

U video podcastu pod nazivom “Energetska tranzicija na otocima”, održanog u utorak navečer u organizaciji inicijative Pokret otoka, sudionici su upozorili da je nedovoljno razvijena svijest o očuvanju okoliša jedna od glavnih prepreka u implementaciji kružnog gospodarstva.

“Najteža faza u postizanju održivog razvoja je objasniti običnim građanima zbog čega bi energetska tranzicija bila korak naprijed”, rekao je Marin Gregorović, dogradonačelnik grada Cresa.

Kružno gospodarstvo (cirkularna ekonomija) predstavlja model proizvodnje i potrošnje kojim se potiče dijeljenje, posudba, ponovno korištenje, popravljanje, obnavljanje i reciklaža proizvoda i materijala u svrhu postizanja dodatne vrijednosti proizvoda.

Takav koncept pozitivno utječe na smanjenje količine otpada.

Komentirajući neučinkovito zbrinjavanje otpada na otocima, Gregorović je napomenuo da “sustav ne funkcionira dobro” te da “još uvijek nismo došli do faze da rješavamo pitanje odlaganja biootpada”.

“Iako na Cresu imamo reciklažno dvorište i dvojno gospodarenje otpadom te planiramo izgradnju kompostane, priča o cirkularnoj ekonomiji je još uvijek samo priča”, napomenuo je dogradonačelnik Cresa.

Kuzman Novak, dogradonačelnik grada Hvara, nadovezao se ističući da je “temeljni problem na nacionalnoj razini gospodarenja otpadom”.

“Mi iznesemo vrećice sa smećem iz kuće te se one odvoze dalje što mi ne vidimo, stoga mislimo da više nisu naša briga. U tome je ključni problem”, kazao je Novak objašnjavajući nerazvijenu ekološku svijest građana.

“Kad pričamo o održivom razvoju, nije riječ samo o solarnim elektranama i gospodarenju otpadom, to je u biti razvijanje svijesti da ne budemo sebični”, ustvrdio je zamjenik gradonačelnika Hvara.

Novi EU-ov akcijski plan za cirkularnu ekonomiju jedna od ključnih elementa u postizanju klimatske neutralnosti, što je središnji cilj Europskog zelenog plana.

Glasajući o novom EU-ovom akcijskom planu za kružno gospodarstvo, Europski parlament je ovog mjeseca zatražio dodatne mjere za postizanje ugljično neutralnog, ekološki održivog i potpuno kružnog gospodarstva do 2050. godine.

(Hina)

foto: unsplash

Tagovi: Gospodarstvo, otoci, otpad, smeće, zelena ekonomija,