Lifestyle

Gradonačelnik Dukić: OŠ Voštarnica je najsuvremenija škola ovakve vrste u Hrvatskoj

Prvoga dana škole gradonačelnik Dukić i ministar obrazovanja i znanosti Fuchs na otvorenju novih prostora OŠ Voštarnica u Centru "Mocire"

Autor: Ivona Amidžić - 07.09.2021

Povodom početka nove školske godine u Zadru je danas boravio ministar znanosti i obrazovanja, Radovan Fuchs, nazočio je svečanosti otvorenja novih prostora OŠ „Voštarnica“ u sklopu Centra za odgoj, obrazovanje, rehabilitaciju i smještaj osoba s posebnim potrebama “Mocire”.

Uz resornog ministra nazočni su bili državna tajnica Ministarstva rada mirovinskog sustava,obitelji i socijalne politike Marija Pletikosa, saborski zastupnik Rade Šimičević, župan Božidar Longin, gradonačelnik Grada Zadra Branko Dukić te mnogi drugi.

– Ova je škola građena po svim standardima što danas struka kaže da je potrebno ugraditi u sadržaje ovakve specijalizirane institucije. Bilo bi bolje da je bila završena ranije ali uz sve nedaće mislim da grad Zadar i Zadarska županija mogu biti zaista sretni s ovakvom institucijom koja će služiti za edukaciju djece koja imaju poteškoće u razvoju, naglasio je ovom prigodom ministar Fuchs.

Gradonačelnik Dukić je istaknuo:

– Ovo je za sve nas poseban početak školske godine. S ponosom mogu kazati da je Osnovna škola Voštarnica najsuvremenija škola ovakve vrste u Hrvatskoj! Najbolji prostori, najbolji uvjeti i najvažnije izvrstan kadar osposobljen raditi po najsuvremenijim metodama. Čestitam roditeljima i djeci, ravnateljici i svim djelatnicima škole, građanima grada Zadra, ministru i državnoj tajnici koji su današnji dan odabrali biti s nama u Zadru, istaknuo je na svečanosti gradonačelnik Dukić.

Podsjetio je da je vrtić „Latica“ u prizemlju te je cijeli ovaj kompleks „Mocire“ plod rada velikog broja vrijednih ljudi, ali i suradnje s ministarstvima čiju smo podršku imali pogotovo u najtežim trenutcima i odlukama.

– Ono što je u svemu tome ispalo dobro za današnje i buduće korisnike je to što su nam kretanje od početka i novo projektiranje omogućili najnovije standarde i mjesto učenja, igranja i druženja kakvo nitko drugi nema, istaknuo je gradonačelčnik Dukić i zaželio svim učenicima, nastavnicima i roditeljima u svim zadarskim osnovnim školama sretan prvi dan nove školske godine.

Župan Longin je kazao da je osobito važno već u najranijoj životnoj dobi uključiti djecu s poteškoćama u razvoju u sustav i pružiti im mogućnost i za rehabilitaciju, ali i za maksimalno iskorištavanje vlastitih potencijala:

– Znam da život roditelja djece s posebnim potrebama ni u kom slučaju nije bajka, no svojim skromnim doprinosom pokušavamo stvoriti uvjete da, kao u bajkama, obrazovanje njihove djece u OŠ Voštarnica ipak ima sretan kraj, rekao je župan Longin.

OŠ „Voštarnica“ jedina je ustanova za učenike s većim teškoćama u razvoju, intelekutalnim teškoćama i poremećajima iz spektra autizma u Zadarskoj županiji. U ovoj će godini imati 119 učenika. Zahvaljujući naporima Ministarstva znanosti i obrazovanja te osnivača Grada Zadra škola je opremljena suvremenom opremom tako da prva u RH ima TEACCH učionice za učenike s autizmom te ostalim adekvatnim namještajem, nastavnim sredstvima, pomagalima, alatima i uređajima potrebnima za nastavni proces. Izgradnju školske zgrade financiralo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja koje je financiralo i opremanje i to sa 2.871.191,00 kn. Dio opreme financiran je iz EU Projekta ASIQ Interreg IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina i Crna Gora u vrijednosti 790.000,00 kn.

U kompleksu „Mocire“ već je u svibnju otvoren Dječji vrtić „Latica“ za djecu s teškoćama u razvoju,a do kraja godine otvoriti će se i ustanova iz područja socijalne skrbi za smještaj i ostale usluge osoba s teškoćama u razvoju.

foto: Grad Zadar

Tagovi: ministar fuchs, obrazovanje, OŠ Voštarnica, početak škole, škola, zadar,