Gospodarstvo

Gradonačelnik s mladim liječnicima o problematici stanovanja

"Ne želimo ništa besplatno - samo iste uvjete kao i naši kolege specijalizanti u drugim dijelovima Hrvatske"

Autor: Ivona Amidžić - 19.02.2019

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković susreo se s mladim liječnicima, specijalizantima, koji rade u zdravstvenim ustanovama na području Dubrovačko-neretvanske županije. Izrazili su potrebu za pomoći prilikom rješavanja stambenog pitanja, kako bi mogli dugoročno ostati ovdje raditi, za dobrobit građana Grada Dubrovnika i svih stanovnika Županije, prenosimo sa službenih stranica Grada Dubrovnika.

Gradonačelnik Mato Franković kazao je kako Grad želi pomoći i svakako želi zadržati što više liječnika na ovom području. Iznio je nekoliko prijedloga u tom smjeru, između ostalog i osiguravanje dijela stanova iz programa ”Dubrovačke stanogradnje” za potrebe liječnika.

Kazao je i kako će na ovu temu razgovarati s čelnicima javnih zdravstvenih ustanova na našem području te kako je jedna od opcija mogućnost izgradnje novih stanova na zemljištu koje je u neposrednoj blizini i u vlasništvu Opće bolnice Dubrovnik.

“Ne želimo ništa besplatno – samo iste uvjete kao i naši kolege specijalizanti u drugim dijelovima Hrvatske”

”Može se ići na opciju korištenja ili otkupa po povoljnijoj cijeni, ali bi vas Grad onda svakako obavezao da određeni period godina morate raditi u zdravstvenim ustanovama na području Grada Dubrovnika. To je naša prilika da jačamo našu bolnicu i naše zdravstvene ustanove. Grad puno novca izdvaja za zdravstveni sustav, samo u ovoj godini više od šest milijuna kuna za povećanje standarda u dubrovačkoj Općoj bolnici, izdvajamo za Hitnu medicinsku pomoć, za Dom zdravlja i na taj način očekujemo veću kvalitetu pružene usluge”, kazao je gradonačelnik Franković.

U ime liječnika, Marija Pelin kazala je kako ne žele ništa besplatno, nego samo iste uvjete kao i njihovi kolege specijalizanti u drugim dijelovima Hrvatske, koji imaju ista primanja kao oni, a povoljnije uvjete za stanovanje. Osim skupih kvadrata za kupnju suočavaju se, kao i ostali, s otkazivanjem najma stanova pred turističku sezonu. Zbog nedostatka medicinskog kadra u cijeloj zemlji neki gradovi i županije već su, kako je kazala, krenuli s određenim modelima subvencioniranja stambenih kredita ili najma stanova.

Gradonačelnik je također predložio da liječnici specijalizanti oforme svoj tim za radne sastanke u gradskoj upravi kako bi se dogovorili optimalni modeli kako rješavati njihovo stambeno pitanje.

(Grad Dubrovnik)

foto: youtube (screenshot)

Tagovi: dubrovnik, liječnici, Mato Franković, prostor, specijalizanti, stanovanje,