Politika

Grković: Započeti, a nikad dovršeni projekti glavni su prioritet našeg programa

"Mislim da je Split toliko bolestan što se tiče realizacije projekata da bi ga trebalo tretirati na hitnom kirurškom prijemu"

Autor: Darija Kovačić - 26.03.2021

Na današnjoj konferenciji za medije Mostov kandidat za gradonačelnika Grada Splita Ivica Grković najavio je da će redovito održavati press konferencije i okrugle stolove, te je rekao, da su započeti a nikad dovršeni projekti glavni prioritet njegovog programa i da u idućem mandatu gradske uprave želi zatvoriti brojna poglavlja gradske komunalne trakavice. Kandidati i stranke, kako kaže Grković, stavljaju se u poziciju natprirodnih čudotvoraca jer i mediji i naši sugrađani očekuju tko će ponuditi senzacionalnije rješenje problema od kojih su neki stari i više od 10 godina, a onda iz novina, portala i društvenih mreža iskaču bombastična rješenja čime kreiramo klimu nevjerojatne lakoće obećavanja koja glasači žele čuti.

„Sve počinje ličiti na aukciju u kojoj se novcem naših građana kupuje i prodaje u njihovo ime, a za ove transakcije nitko ne želi  preuzeti odgovornost. Drugim riječima, izborni cirkus u kojem svi guštaju, strasno navijaju dok traje, a kad prođe – sve po starom, nema kraja nezavršenim projektima, nema odgovornosti, ali ima puno frustracija nezadovoljnih Splićanki i Splićana. Mislim da je Split toliko bolestan što se tiče realizacije projekata da bi ga trebalo tretirati na hitnom kirurškom prijemu.“, rekao je Grković, te je u tri točke objasnio kako Mostovci to planiraju rješavati:

„Prvo pravilo je trijaža! Nisu svi nezavršeni projekti jednako `bolesni`, nisu svi u jednakom stupnju nezavršenosti ili u istom stupnju hitnoće. Kod nekih je već puno napravljeno, dovedeni su gotovo do `izlječenja`, a za brojne druge ne znamo od čega `boluju`. Naš pristup je utvrditi pravo i realno stanje stvari sa svakim od nedovršenih projekata i suočiti se s dijagnozom bez obzira kakva ona bila; Spaladium arena, Kopilica, Žnjan, Marjan, promet, parkirališta.

Naše drugo pravilo je timski rad. Suvremene medicine nema bez različitih struka i specijalnosti. Za ovo nam trebaju slobodni nezavisni stručnjaci koji nemaju sukob interesa. Mi u Mostu ne ćemo žaliti truda ni novca za dijagnostiku jer ne želimo `lažno negativne` dijagnoze, ne želimo se uljuljavati u to da je sve dobro i idealno. Želimo realnost i točnost! Brojni nezavršeni projekti imaju duboke i ozbiljne pravne, ekonomske, građevinske, arhitektonske nedoumice. Tvrdimo da nije nemoguće naći eksperte iz ovih struka koji bi ponudili najtočniju dijagnozu i terapiju. Kako u medicini, tako i ovdje, `liječnici` koji su rodbinski vezani za `pacijente` ne mogu biti uključeni. Naš pristup  je s obzirom na osobitosti problema sastaviti učinkovite ekspertne timove za svaki pojedini nezavršeni projekt, poštujući hitnoću i kompleksnost.

Naše treće pravilo je stalno praćenje stvarnog stanja i usporedba s očekivanim ishodima.  Problemi se najčešće prebacuju iz godine u godinu, određuje se fond za njihovo rješavanje, daju se obećanja, a rezultati izostaju. Naš pristup je uvremenjeni hodogram očekivanih rezultata u obliku `vremenske trake` na kojoj će jasno biti prikazane `ključne etape` za svaki projekt, od početka do kraja, uz informaciju o odgovornim ljudima i timovima zaduženim za projekt.“, objasnio je Grković, te istaknuo kako ključne etape podrazumijevaju mogućnost intervencije zainteresiranih građana u obliku javne rasprave i uvida u stanje projekta, a za kraj je pozvao sve zainteresirane da prihvate ovaj pristup rješavanja svih problema, od najvećih do najmanjih, ma koliko se trivijalni činili.

Josip Markotić osvrnuo se na projekt POS-a rekavši kako svi svjedočimo tome kako su u ovoj kampanji svima puna usta brige za podstanare i svi obećavaju POS, te ističe kako je šteta što se ovakva briga nije pokazivala konkretnim potezima protekle četiri godine.

„Posebno je degutantno gledati i slušati doslovno ruganje sa splitskim podstanarima od strane aktualne vlasti i njihovog kandidata: čovjek nepodnošljivom lakoćom obećava stanove, lupeta lokacije. On kao da se upravo spustio s Marsa i jutros ušao u vladajuću stranku pa ne zna što su njegovi govorili i obećavali protekle četiri godine“, naglašava Markotić.

Istaknuo je da je Most u GV upozoravao na problem splitskih podstanara i apelirao na vladajuće da POS ne koriste u predizborne svrhe jer se radi o izrazito ranjivoj skupini sugrađana koji su umorni od lažnih obećanja,  te je podsjetio na ono što je Most iz pozicije oporbe učinio po pitanju POS-a:

„2017. predložili smo amandman putem kojeg smo tražili izradu Strategije poticane stanogradnje, amandman je usvojen, no do danas ništa nije napravljeno. U više navrata tijekom mandata kontaktirali smo Ministarstvo graditeljstva, APN, postavljali smo vijećnička pitanja na koja u pravilu nije odgovarano. Stupili smo u kontakt s jednim od vodećih stručnjaka za pitanje stambene politike, prof. Gojkom Bežovanom, koji je pokazao spremnost da dođe u Split i na gradskom vijeću prezentira ideju tzv. affordable housing. U više navrata susretali smo se s predstavnicima splitskih podstanara, te ih potaknuli na online peticiju koju smo predložili na sjednici GV-a, ali reakcija grada je izostala“.

Foto: Most Split

Tagovi: gradonačelnik splita, ivica grković, izbori, josip markotić, kandidati, MOST, problemi, split,