Sport

Hajduk se ovog vikenda na godišnjicu smrti, prisjeća velikog Luke Kaliterne

Veliko je životno djelo Luke Kaliterne. Bio je nogometni vizionar. U nogometu je gledao 20 godina unaprijed - piše HNK Hajduk Split

Autor: Alan Srčnik - 15.10.2018

Na današnji dan prije 125. godina (13. listopada nap.a.) rođen je Luka Kaliterna, legendarni trener Hajduka, čovjek koji je na najljepši način na terenu i trenerskoj klupi pisao povijest Hajduka – piše na službenoj internetskoj stranici HNK Hajduk Split, a čiji tekst prenosimo u cijelosti …

Tim povodom na splitskom groblju Lovrinac, predstavnici Hajduka, i klupski veterani položili su vijenac na njegovo posljednje počivalište.

U ime Kluba i klupskih veterana vijenac Hajduka na grobnicu legendarnog barba Luke položio je njegov igrač Bogdan Kragić, a prisutni su još bili veterani Kluba: Ivo Bego, Stanko Mrduljaš, Ante Ivković, Stjepan Jukić Peladić, Ivan Katalinić, Sergije Krešić, Siniša Fulgosi, Lukša Poklepović, trener Milivoj Buterer, tajnik klupskih veterana Goran Brailo, unuk Frane Matošića –  Frane Spain. Službeni Hajduk predstavljao je klupski kroničar Jurica Gizdić.

Nazočni veterani su se još jednom sjetili trenutaka provedenih s legendarnih trenerom, rado spominjući njegove šale i dosjetke kojih je bilo na pretek, ali i velike uloge Luka Kaliterne u povijesti Hajduka.

PRIJE 125 GODINA ROĐEN JE LUKA  KALITERNA

S imenom barba Luke Kaliterne, legendom i nestorom splitskog i hrvatskog nogometa, nerazdvojno su vezani početci i kasnije gotovo svi uspjesi Hajduka i našeg nogometa uopće. Izvanredni poznavalac nogometne vještine, originalnih zamisli u metodama učenja i sprovođenja igre, odličan pedagog i sjajni stvaralac plejade vrsnih nogometaša.

Barba Luka je rođen 13. listopada 1893. godine u Splitu, u težačkoj porodici. Imao je dva brata i četiri sestre, a brata mu Fabjana u sportskim se krugovima s pravom smatra «ocem splitskog sporta». Luka Kaliterna je po zanimanju bio bankovni činovnik.

Od 1911. do 1923. godine bio je vratar Hajduka, za koji je nastupio 160 puta. Po prestanku igranja postaje trener seniorske momčadi splitskih bilih, na kojoj dužnosti ostaje do 1930. godine. U tom vremenskom razdoblju s Hajdukom 1927. i 1929. godine osvaja titulu prvaka države. Potom, od 1931. do 1937. (s kraćim prekidom 1936.) te od 1949. do 1951. godine, ponovno je trener Hajduka s kojim 1950. godine osvaja titulu državnog prvaka. Trenirao je i momčad Splita te ga uveo u Prvu saveznu ligu 1958. godine, zatim Rijeku i Zadar, a potom se u cijelosti posvetio radu s mladima.

Osnivanjem Saveza nogometnih trenera Hrvatske 1950. godine, Luka postaje njegov potpredsjednik. Osnivanjem Odbora nogometnih trenera Dalmacije 1952. godine Luka Kaliterna postao je njegov prvi predsjednik. Predsjednik Zbora nogometnih trenera Splitskog nogometnog podsaveza postaje njegovim osnutkom 1955. godine i ostaje na toj dužnosti do 1958. godine.

Ispit za nogometnog trenera barba Luka je položio 1946. godine na drugom trenerskom ispitu organiziranom u Hrvatskoj, te time stekao zvanje nogometnog instruktora.

Kada smo već kod polaganja, zanimljivo je napomenuti da je barba Luka davne 1922. godine položio ispit i za nogometnog suca na prvom sudačkom tečaju što ga je te godine organizirao Splitski nogometni podsavez. Već iduće 1923. godine Luka Kaliterna je dobio status saveznog nogometnog suca.

Usporedo s radom u Hajduku veslao je u splitskom Gusaru od 1914. do 1924. godine s kojim je osvojio tri titule prvaka Jugoslavije, te je podučavao prvu generaciju njegovih mladih veslača. Sudjelovao je na regatama 1923. u Crikvenici i 1924. u Zurichu, kao član reprezentacije Jugoslavije u veslanju. Konstrurirao je tzv. žabicu za vježbanje veslačkih početnika.

Legendarni barba Luka Kaliterna zasigurno je prvo i najveće ime splitskog baluna i Hajduka. Ostat će zapisano da je bio nestor hrvatskih nogometnih trenera, da je stvorio tisuće igrača mnogih generacija. Bio je akter mnogih najvećih sportskih događaja, utakmica, turneja, putovanja, stručnjak najvećeg autoriteta. Bio je potpredsjednik ratnog Hajduka obnovljenog na otoku Visu 1944. godine.

Nositelj je najvećih Hajdukovih priznanja, Zlatne značke s briljantom i Zlatne kapetanske trake. Dobitnik je Nagrade grada Splita za životno djelo, a 1979. godine nagrađen je Trofejem pomlatka Hrvatskog nogometnog saveza.

Vječno će živjeti njegova poznata uzrečica: “Igra onaj igrač koji nema balun, a osnova nogometne igre je precizno dodavanje suigraču i to po mogućnosti iz prve.”

Još za života barba Luka Kaliterna postao je nogometna legenda. On je u pravom smislu riječi stvarao povijest nogometa, bio je vremeplov Hajduka, čovjek koji je od prvih dana nastanka “majstora s mora” bio neraskidivo vezan za Bijele, bez obzira na povremene razvode.

Veliko je životno djelo Luke Kaliterne. Bio je nogometni vizionar. U nogometu je gledao 20 godina unaprijed. Njegovi principi, vježbe i treninzi i danas predstavljaju bit nogometne igre. I kao velikan i kao čovjek, bio je jedinstven u našem nogometu. Svojim pogledima na nogomet uzdigao se daleko iznad granica Splita i Dalmacije. Stvorio je tisuće igrača mnogih generacija. Autor je abecede baluna. Bio je nogometni stručnjak najvećeg autoriteta.

Luka Kaliterna preminuo je u Splitu 25. veljače 1984. godine i sahranjen je na groblju Lovrinac. Smrću Luke Kaliterne splitski nogomet ostao je siromašniji za svog najvećeg sina.

Od 2007. godine počasnik je Kuće slave splitskog športa.

Tagovi: hajduk, luka kaliterna,