Lifestyle

HAK poziva na oprez: Kao što je i predviđeno, olujni vjetar otežava promet

HAK upozorava na pojačan oprez zbog velike količine vode na cestama, dosta cesta je zatvoreno zbog olujnog vjetra

Autor: Josipa Maksimović - 24.09.2018

HAK obavještava, da su za sve kategorije vozila, zbog olujnog vjetra zatvorene autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje.

Obilazak je za osobna vozila moguć državnim cestama DC50 i DC27, to jest preko Gračaca, Obrovca i Karina. Za ostale skupine vozila, tu su ceste Benkovac-Kostanje, Knin-Gračac ili Split-Knin-Gračac. Na naplati Posedarje u smjeru Zagreba, u 13,40h je kolona bila oko 3 kilometra.

Za sve kategorije vozila zatvorene su i državne ceste DC27 Gračac-Zaton Obrovački i DC54 Maslenica- Zaton Obrovački te Paški most.

Samo za osobna vozila otvorene su: autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice (obilazak za ostale skupine je starom cestom DC3 kroz Gorski kotar); Jadranska magistrala (DC8) između Senja i Svete Marije Magdalene i brza cesta DC1 Solin-Klis (obilazak je starom kliškom cestom).

Na Krčkom mostu zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina), a na autocesti A7 između čvorova Draga i Šmrika i Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Senja dodatno je zabrana i za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina).

HAK poziva vozače na oprez na autocesti A1, na 367. km između čvorova Dugopolje i Vučevica u smjeru Dubrovnika zbog prometne nesreće. Zatim, zbog vozila u kvaru na autocesti A1, na 375.km između čvora Vučevica i Dugopolje u smjeru Dubrovnika, te na autocesti A3 Bregana-Lipovac, na 164. km između čvorova Nova Gradiška i Okučani u smjeru Bregane. Zbog opasnost od naleta na životinju oprezno treba voziti na A4 Goričan-Zagreb, čvor Kraljevečki Novaki-Popovec.

Oprezno treba voziti po mjestimice mokrim ili vlažnim te skliskim kolnicima u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, Lici, Gorskom kotaru, Istri i dijelu Hrvatskog primorja, Slavonije i Dalmacije. Zbog povremeno jakih padalina moguće je zadržavanje veće količinu vode na kolnicima. Odroni zemlje i kamenja mogući su duž Jadranske magistrale (DC8) i na ostalim cestama kroz gorja.

Zbog velike količine vode na kolniku iz smjera otoka Krka prema kopnu vozi se uz ograničenje brzine od 30 km/h.

Upozoravamo se vozače da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te podsjeća da u slučaju smanjene vidljivosti (kiša, magla, oblačno vrijeme) i tijekom dana voze s uključenim kratkim svjetlima bez obzira na ljetno računanje vremena.

Pojačan je promet na gradskim prometnicama i obilaznicama, a povremeno se vozi u kolonama na dionicama cesta gdje su u tijeku radovi.

U prekidu su trajektne linije: Prizna-Žigljen, Lopar-Valbiska i Stinica-Mišnjak te katamaranske linije: Split- Bol- Hvar- Korčula- Dubrovnik u 16,15 iz Splita, Split- Hvar- Vela luka- Ubli u 15 sati iz Splita, Rijeka – Cres – Mali Lošinj, Rijeka – Rab – Novalja.

Trajekt na liniji Šibenik – Kaprije – Žirje plovi bez pristajanja u luku Žirje.

Brod na liniji Šibenik – Zlarin – Prvić Luka – Šepurine – Vodice bez pristajanja u luku Zlarin.

Katamaran na liniji Split- Bol- Jelsa s polaskom iz Splita u 16,30 sati za Stari Grad plovi bez pristajanja u luke Bol i Jelsa.

(Hina)

Tagovi: autoceste, ceste, hak, vjetar, vrijeme,