Gospodarstvo

HAKOM: Nove okolnosti dovele su do promjena u potražnji pojedinih usluga

U drugom je tromjesečju ove godine ostvareno 63,8 milijuna poštanskih usluga, što je za 12,06 milijuna poštanskih usluga manje nego u prvom kvartalu

Autor: Ivona Amidžić - 17.09.2020

Ukupan broj poštanskih usluga u drugom je tromjesečju pao, ali su prihodi tržišta povećani za oko jedan posto u odnosu na tromjesečje prije, i to zbog većeg broja paketa povezanih s internet trgovinom – dostavljeno je 7,1 milijun paketa, što je najveći broj u jednom tromjesečju do sada, objavio je HAKOM.

“Poremećaji gospodarskih aktivnosti u Republici Hrvatskoj uzrokovani koronavirusom (Covid-19) utjecali su i na tržište poštanskih usluga. Nove okolnosti dovele su do promjena u potražnji pojedinih usluga”, navode iz Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM).

Po podacima koje iznose, u drugom je tromjesečju ove godine ostvareno 63,8 milijuna poštanskih usluga, što je za 12,06 milijuna poštanskih usluga manje nego u prvom kvartalu. Ukupni broj poštanskih usluga u razdoblju travanj-lipanj ove godine je za 15,9 posto manji u odnosu na prvi kvartal ove godine, odnosno za 16,9 posto u odnosu na drugo tromjesečje prošle godine.

Najveći utjecaj na pad ukupnog broja ostvarenih usluga, objašnjavaju iz HAKOM-a, imalo je smanjenje pismovnih pošiljaka, koje su u odnosu na prethodno tromjesečje pale za 18,9 posto, te u manjoj mjeri tiskanica, kojih je bilo oko 20 posto manje.

“Istovremeno, u drugom se tromjesečju povećala potražnja za paketskim uslugama koju je generirala internetska trgovina jer se u vrijeme posebnih mjera povećao broj korisnika koji su koristili takav način kupovine, a dostava robe se obavljala putem davatelja poštanskih usluga. Tako je u drugom tromjesečju 2020. bilo dostavljeno 7,1 milijuna paketa, što je oko 21 posto više nego u prethodnom tromjesečju, a ujedno i najveći broj dostavljenih paketa u jednom tromjesečju do sada”, ističu iz HAKOM-a.

Naglašavaju i kako smanjenje ukupnog broja usluga u drugom tromjesečju nije utjecalo na ostvarenje ukupnih prihoda, koji su u odnosu na prethodno tromjesečje bili veći za oko jedan posto i rezultat su većeg broja ostvarenih visokovrijednih usluga, kojih je bilo 23 posto više nego u prethodnom tromjesečju.

Time su, kažu u HAKOM-u, “prvi put prihodi od obavljanja ostalih poštanskih usluga bili veći od prihoda ostvarenih od univerzalne usluge”.

U drugom tromjesečju poštanske usluge pružalo je 22 davatelja, a najveći je i nadalje HP-Hrvatska pošta s udjelom od 82 posto u ostvarenim uslugama. No, taj je udio 2,5 postotnih bodova manji nego u prvom tromjesečju, zamjećuju iz HAKOM-a.

(Hina)

foto: unsplash

Tagovi: dostava, internet trgovina, koronakriza, paketi, pošta, poštanske usluge,