Gospodarstvo

HLK: Stručno mišljenje o smrti dječaka iz Metkovića je objektivno i nepristrano

Inače, Hrvatska liječnička komora još nije dobila odgovor od Ministarstva zdravstva i Državnog odvjetništva, od kojih je zatražila mišljenje o dopustivosti javne objave njezina stručnog mišljenja.

Autor: Marko Leskovar - 12.01.2019

Hrvatska liječnička komora (HLK) čvrsto stoji iza utemeljenosti stručnog mišljenja koje je donijelo Komorino Povjerenstvo za stručna pitanja i stručni nadzor u slučaju smrti dječaka u Metkoviću jer je objektivno i nepristrano te zasnovano na činjeničnim dokazima iz medicinske dokumentacije i iskaza samih liječnika, izjavio je u subotu v.d. predsjednik HLK Krešimir Luetić.

Istaknuo je kako su u HLK zaprepašteni objavom u medijima povijesti bolesti, medicinske dokumentacije i svih detalja tijeka i postupka liječenja preminulog dječaka, bez suglasnosti svih uključenih.

“Smatram kako nije dobro za naše društvo i Komora neće dopustiti ovu svjevrsnu hajku, govor mržnje i nepovjerenje koje se pokreće prema liječničkoj profesiji i liječnicima pojedincima”, rekao je Luetić na konferenciji za novinare, nakon što je odvjetnik jedne od liječnica iz Metkovića iznio u medijima da se u nalazu Komore samo nju tereti za smrt dječaka.

Luetić je podsjetio kako je stručni nadzor nad radom liječnika proveden u prosincu u Metkoviću, gdje je bez odgode upućeno Povjerenstvo za stručna pitanja i nadzor, koje je provelo nadzor rada radom deset liječnika te institucija koje se dovodi u vezu sa smrću dječaka. U nadzoru su sudjelovali liječnici specijalisti i uži specijalisti iz područja pedijatrije, intenzivne medicine i hitne medicine koji dolaze iz tri različite institucije iz dva hrvatska grada.

Luetić također napominje kako njihovo stručno mišljenje nije ni optužnica ni presuda, ono ne utvrđuje liječničku krivnju niti je stupnjuje te ne utvrđuje kazneno djelo nesavjesnog liječenja jer je to zadaća Državnog odvjetništva i suda, te nije u nadležnosti Komore.

“Kod troje nadziranih liječnika utvrđeni su propusti dok krivnja i druge konstatacije koja se pojavljuju u medijima, a pogotovo stupnjevanje nečijeg propusta nije sadržano u nalazima naše komisije, već su samo činjenično utvrđeni propusti”, kazao je predsjednik HLK.

Predsjednica Povjerenstva za stručni nadzor i predsjednica komisije koja je provela nadzor u Metkoviću Jadranka Pavičić Šarić kazala je kako je stručno mišljenje o radu liječnika koji su medicinski zbrinjavali dječaka pripremano i pisano prema svim pravilima liječničke struke i prema  međunarodnom smjernicama za liječenje djece.

“Stručno mišljenje je objektivno, vrlo detaljno, profesionalno i vrlo odgovorno. Kod troje od 10 nadziranih liječnika pronađen je stručni propust”, rekla je Pavičić Šarić. Ističe kako su utvrđivali isključivo je li liječenje dječaka bilo provedeno prema pravilima struke te stoga sadrži stručnu činjeničnu procjenu postupaka liječenja.

Podsjetila je kako je istog dana nad tim liječnicima i Ministarstvo zdravstva objavilo inspekcijski nadzor te su također utvrđeni propusti.

Inače, Hrvatska liječnička komora još nije dobila odgovor od Ministarstva zdravstva i Državnog odvjetništva, od kojih je zatražila mišljenje o dopustivosti javne objave njezina stručnog mišljenja.

Tagovi: dječak, HKL, metković, smrt,