Gospodarstvo

HLK: Zahtjevi stanovnika Metkovića o poboljšanju organizacije zdravstvene skrbi su utemeljeni

"Stručno mišljenje HLK ne određuje ničiju krivnju, niti odgovornost za smrt dječaka, kao što već danima mediji netočno tumače. Stručno mišljenje nigdje ne spominje termin 'nesavjesno liječenje'", stoji u priopćenju HLK-a.

Autor: Marko Leskovar - 16.01.2019

Hrvatska liječnička komora (HLK) u utorak je poručila kako ne određuje ničiju krivnju, niti odgovornost za smrt dječaka iz Metkovića, a zahtjeve stanovnika Metkovića o poboljšanju organizacije zdravstvene skrbi smatra utemeljenima, piše Nacionalni Portal, prenoseći Hina-u.

“Stručno mišljenje HLK ne određuje ničiju krivnju, niti odgovornost za smrt dječaka, kao što već danima mediji netočno tumače. Stručno mišljenje nigdje ne spominje termin ‘nesavjesno liječenje'”, stoji u priopćenju HLK-a.

Poručuju da su tumačenja da je stručno mišljenje za slučaj smrti dječaka iz Metkovića nekoga “najteže okrivilo” u cijelosti neistinita te da je jedina osoba koja to ponavlja odvjetnik pedijatrice iz Metkovića, Antonio Volarević.

Stav HLK je da Volarević njihovoj članici “čini neizmjernu štetu sustavnim ponavljanjem neistine”.

V.d. predsjednika Komore Krešimir Luetić u priopćenju je istaknuo kako se stručno mišljenje temelji na činjeničnim dokazima iz medicinske dokumentacije i potpisanim izjavama samih nadziranih liječnika, te da HLK ima nadležnost nadzirati isključivo stručni rad liječnika, a ne stupnjevati nečiju krivnju.

“S obzirom na to da je Komora nadzirala rad specijalista pedijatrije i hitne medicine, Komisija za nadzor bila je sastavljena od jednakog broja pedijatara i specijalista hitne medicine. Bilo kakva kaznena odgovornost i postupci isključivo su u nadležnosti Državnog odvjetništva i pravosudnih tijela Republike Hrvatske”, ističe Luetić.

Podsjetili su da je Ministarstvo zdravstva objavilo da je njihova zdravstvena inspekcija zaključila da je propuste učinilo svih šest nadziranih liječnika u Metkoviću, među kojima su i troje liječnika čije je propuste utvrdio Stručni nadzor HLK-a.

Nadzor nad opremljenošću ambulante medicinskom opremom i lijekovima u ovlasti je Ministarstva zdravstva, dok odgovornost za opremanje ambulanti u domovima zdravlja nose ravnatelji tih institucija i njihovi osnivači, odnosno župani i županijske skupštine, stoga oni, dodaje HLK, moraju dati odgovor na pitanja o opremljenosti pedijatrijske ambulante u Metkoviću.

“Hrvatska liječnička komora u potpunosti smatra utemeljenim i opravdanim zahtjeve stanovnika Metkovića, izrečene na skupu u ponedjeljak, za boljom dostupnošću zdravstvene zaštite, uključivo laboratorijske dijagnostike u samim ordinacijama primarne zdravstvene zaštite”, poručio je Luetić naglasivši da je Komora još 2016. Ministarstvu predložila da se u primarnoj zdravstvenoj zaštiti osigura laboratorijska dijagnostika.

Devetogodišnjak iz Metkovića umro je od sepse 11. prosinca u splitskome KBC-u. Mediji su izvijestili da su dječaka roditelji zbog pogoršanja tijekom vikenda, 8. i 9. prosinca, dva puta doveli na Hitnu pomoć u Metkoviću i da je oba puta bio vraćen kući, a u ponedjeljak je poslan pedijatrici i prevezen je u splitski KBC.

Tagovi: dječak, HKL, metković, skrb, smrt,