Lifestyle

Hrvatska u plavom povodom Svjetskog dana šećerne bolesti

Dijabetes je treći uzrok smrti u Hrvatskoj, a prema podacima od njega boluje svaka deseta osoba

Autor: Darija Kovačić - 15.11.2020

U organizaciji Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga u subotu navečer diljem Hrvatske zasjala su plava svijetla koja su simbol Svjetskog dana šećerne bolesti, a tim povodom plavo su zasjale Zagrebačke fontane, zadarski Pozdrav suncu te splitski HNK.

Dijabetes je treći uzrok smrti u Hrvatskoj, a prema podacima od njega boluje svaka deseta osoba.

Procjenjuje se da je u Hrvatskoj oko 500.000 oboljelih, a iz Saveza napominju kako je poražavajuća činjenica da gotovo 40 posto ljudi niti ne zna da u sebi nose ovu najrašireniju kroničnu bolest.

“Kako bi skrenuli pozornost na ovu bolest, Hrvatski savez dijabetičkih udruga pokrenuo je javnozdravstvenu i edukativnu kampanju #pokrenise! Kampanja poziva sve građane diljem Hrvatske da svaki dan izađu van i naprave barem neku tjelesnu aktivnost”, stoji u priopćenju Saveza.

Prema podacima iz 2016. godine, navodi Savez, troškovi liječenja dijabetesa iznosili su čak 4,6 milijardi kuna, od čega je 88 posto tih troškova išlo na liječenje kroničnih komplikacija.

“To samo pokazuje da se u većini slučajeva šećerna bolest otkrije u vrlo kasnoj fazi, što onda dovodi i do većeg broja komplikacija koje čine velike troškove za zdravstvo”, upozorili su iz Saveza.

Navode kako liječnici poručuju da je Hrvatska na zavidnoj razini kada je riječ o dostupnosti liječenja i najnovijih lijekova.

Ovogodišnje obilježavanje Svjetskog dana šećerne bolesti posvećeno je medicinskim sestrama i tehničarima koji skrbe za oboljele od dijabetesa.

(Hina)

Foto: unsplash

Tagovi: bolest, dijabetes, edukacija, Hrvatska, kampanja, liječenje, šećerna bolest,