Gospodarstvo

Hrvatske kovanice eura i centa: Predstavljeno kako izgledaju

Za razliku od novčanica eura, koje su jednake u svim članicama, kovani novac nosi informaciju zemlje koja ga je izdala te na naličju prikazuje nacionalne simbole te zemlje

Autor: Ivona Amidžić - 04.02.2022

Predsjednik vlade Andrej Plenković predsjeda 14. sjednicom Nacionalnog vijeća za uvođenje eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj, na kojoj je predstavljeno kako će izgledati naše kovanice eura, prenosi Index.

“Na kovanicama eura i centa koji će biti u optjecaju u Hrvatskoj i ostalih 19 zemalja članica europodručja naći će se dizajn motiva koji će predstavljati Hrvatsku, a Vlada je zaključkom potvrdila da su motivi: hrvatska šahovnica, geografska karta Republike Hrvatske, kuna, lik Nikole Tesle i pismo glagoljica”, rekao je Plenković.

Svaka zemlja ima mogućnost na jednoj strani kovanice imati neki nacionalni motiv, a u Hrvatskoj su se iskristalizirali sljedeći prijedlozi: motivi će biti šahovnica, i to na svim kovanicama, zatim karta Hrvatske, kuna, Nikola Tesla te glagoljica.

Šahovnica će biti podloga, a onda karta Hrvatske na dva eura, kuna na jedan euro, Tesla na 50, 20 i 10 centa te glagoljica na kojoj će pisati HR na 5, 2 i 1 centu, otkriveno je još ranije, nakon čega je raspisan natječaj koji je bio anonimiziran.

Kovanica će vrijediti u cijeloj Europskoj uniji

Podsjetimo, Nacionalnim planom zamjene hrvatske kune eurom, koji je vlada donijela u prosincu 2020., predviđen je odabir motiva i njihova grafičkog oblikovanja za nacionalnu stranu eurokovanica, a Hrvatska narodna banka određena je kao institucija koja će organizirati nabavu novčanica i kovanog novca eura.

Za razliku od novčanica eura, koje su jednake u svim članicama europodručja, kovani novac eura i centa nosi informaciju zemlje koja ga je izdala te na naličju prikazuje nacionalne simbole te zemlje. Naličje kovanica naziva se stoga i nacionalnom stranom kovanica eura i centa. Kada Hrvatska uvede euro za svoju valutu, eurokovanice izdane u Hrvatskoj nalazit će se u optjecaju i jednako će vrijediti u svim državama europodručja.

“Odabir motiva stoga je posebno važan jer će se kovanice s motivima koji simboliziraju Hrvatsku koristiti i izvan njezinih granica. S obzirom na zahtjevnost proizvodnje kovanog novca, pripremne aktivnosti već su započete. Izrada optjecajnoga kovanog novca eura s hrvatskom nacionalnom stranom trebala bi započeti najranije šest mjeseci prije dana uvođenja eura, odnosno nakon Odluke Vijeća EU da Hrvatska uvodi euro”, priopćili su iz vlade.

foto: screenshot

Tagovi: centi, euri, hrvatski euri, kovanice, motivi,