Gospodarstvo

HZZO utvrdio način plaćanja zdravstvene zaštite ugovornim partnerima

Omogućeno je očuvanje radnih mjesta uz osiguranje sredstava za isplatu plaća i ostalih troškova

Autor: Ivona Amidžić - 10.04.2020

Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) utvrdilo je način plaćanja zdravstvene zaštite ugovornim partnerima za vrijeme trajanja epidemije koronavirusa, izvijestio je HZZO u petak.

Novi način plaćanja zdravstvene zaštite utvrđen je s obzirom na organizaciju rada prilagođenu posebnim uvjetima tijekom trajanja epidemije, potrebu osiguranja održivosti i kontinuiteta pružanja zdravstvene zaštite i funkcionalnost zdravstvenog sustava.

Također, osiguranjem sredstava za isplatu plaća i ostalih troškova omogućeno je očuvanje radnih mjesta uz osiguranje sredstava za isplatu plaća i ostalih troškova neposredno vezanih uz provedbu zdravstvene zaštite, ističe HZZO.

Što se tiče maksimalnih iznosa sredstava za provedbu bolničke i specijalističko-konzilijarne zdravstvene zaštite (SKZZ) iz obveznoga zdravstvenog osiguranja, utvrđeno je da će se isplatiti 100 posto osnovnog iznosa sredstava za zdravstvenu zaštitu u bolničkim zdravstvenim ustanovama, dok se devet posebno ugovorenih postupaka plaća po izvršenju.

Ugovornim partnerima u primarnoj zdravstvenoj zaštiti (opća/obiteljska medicina, zdravstvena zaštita predškolske djece, zdravstvena zaštita žena i dentalna zdravstvena zaštita), isplaćivat će se 30.000 kuna, ako na osnovu ugovorenih sredstava iz važećeg ugovora u ožujku i travnju ne ostvare sredstva u iznosu većem od 30.000 kuna.

U djelatnosti zdravstvene njege u kući isplaćivat će se iznos u visini 85 posto maksimalnog mjesečnog iznosa sredstava (limita) utvrđenog ugovorom, ako na osnovu likvidiranih računa za provedenu zdravstvenu zaštitu za ožujak i travanj ne ostvare 85 posto limita.

Ugovornim partnerima u izvanbolničkoj SKZZ isplaćivat će se iznos u visini 80 posto limita za ožujak i travanj, ako ne ostvare izvršenje veće od 80 posto. Ugovorni partneri koji imaju ugovorenu isključivu provedbu određenih dijagnostičko-terapijskih postupaka ostvarivat će sredstva prema izvršenju.

Zdravstvenim ustanovama pod javnom upravom, kojima je vlasnik država ili jedinice lokalne samouprave, odnosno domovima zdravlja, poliklinikama i zavodima u izvanbolničkom SKZZ-u isplaćivat će se iznos u visini 100 posto limita.

Iznimno, ugovornim partnerima u PZZ, zdravstvenoj njegi u kući i izvanbolničkoj SKZZ koji su osnovom ugovora u zadnjih šest mjeseci, od rujna 2019. do veljače 2020., ostvarivali manje sredstava od navedenih iznosa isplatit će se prosječni iznos ostvarenih sredstava u zadnjih šest mjeseci.

Također, utvrđen je način plaćanja ugovornim partnerima medicine rada kojima će HZZO isplaćivati razliku između ostvarenih sredstava do 50 posto ugovorenog limita.

(Hina)

foto: pixabay (ilustracija)

Tagovi: hzzo, radna mjesta, zdravstvena njega, zdravstvena zaštita, zdravstvo,