Lifestyle

IEA: Rast potražnje za strujom povećat će proizvodnju iz fosilnih goriva

Pritom bi proizvodnja električne energije na bazi fosilnih goriva trebala pokriti 45 posto dodatne potražnje 2021. i 40 posto 2022. godine...

Autor: Ivona Amidžić - 21.07.2021

Globalna potražnja za električnom energijom raste brže od uvođenja novih kapaciteta obnovljivih izvora, pa se očekuje povećanje proizvodnje struje iz fosilnih goriva, ocjenjuje se u izvještaju Međunarodne energetske agencije (IEA).

Takva situacija rezultira “naglim porastom” upotrebe ugljena, riskirajući da emisije ugljičnog dioksida iz elektroenergetskog sektora iduće godine skoče na na “rekordnu razinu”, kaže se u izvještaju.

IEA predviđa povećanje proizvodnje električne energije iz ugljena za gotovo pet posto ove i dodatnih tri posto u 2022. godini, što znači da bi mogla dosegnuti povijesno najvišu vrijednost, dok se kod proizvodnje na plin koja je pala za dva posto u 2020. godini, očekuje porast za jedan posto u 2021. godini i gotovo dva posto u 2022. godini.

Prema IEA-ovom izvještaju, globalna potražnja za električnom energijom trebala bi ove godine porasti za gotovo pet posto i četiri posto 2022. godine, pri čemu se očekuje da će većina porasta doći iz azijsko-pacifičke regije, prije svega iz Kine i Indije.

Izvještaj sugerira da će proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora, uključujući vjetar, solarnu energiju i hidroenergiju iduće dvije godine snažno porasti – za osam posto u 2021. i više od šest posto u 2022. godini, ali da će to biti dovoljno tek za približno polovicu predviđenog globalnog rasta potražnje za električnom energijom.

Pritom bi proizvodnja električne energije na bazi fosilnih goriva trebala pokriti 45 posto dodatne potražnje 2021. i 40 posto 2022. godine, a ostatak će činiti nuklearna energija.

Kao rezultat, predviđa se da će se emisije ugljika iz elektroenergetskog sektora – koje su pale i 2019. i 2020. – povećati za 3,5 posto u 2021. i 2,5 posto u 2022. godini, dovodeći ih do najviših povijesnih razina.

“Obnovljiva energija impresivno raste u mnogim dijelovima svijeta, ali još uvijek ne tamo gdje treba, da bi nas dovela na put do postizanja neto nula emisija do sredine stoljeća”, rekao je direktor IEA-a za energetska tržišta i sigurnost Keisuke Sadamori.

“Kako se gospodarstvo oporavlja nakon pandemije, zamijetili smo rast proizvodnje električne energije iz fosilnih goriva. Da bismo prešli na održivu putanju, moramo masovno pojačati ulaganje u tehnologije čiste energije – posebno obnovljive izvore energije i energetsku učinkovitost”, dodao je.

(Hina)

foto: unsplash

Tagovi: električna energija, fosilna goriva, iea, obnovljivi izvori energije, struja,