Gospodarstvo

Imati apartmane na moru i nije neki san snova kad je u susjedstvu smetlište!

Izet u Brodarici posjeduje desetak apartmana, ali što mu vrijedi kad pogled na smetlište tjera turiste, a navodi, zna i tko to radi...

Autor: Antonela Verković - 11.09.2018

Slobodna Dalmacija prenosi priču Izeta Mujića koji se bori sa nesvakidašnjim problemom u srcu sezone…

Imati apartmane na moru čini se kao pravi san, ali, je li to baš uvijek zagarantirano recept za uspjeh? Evo dokaza da nije. Što Izetu vrijedi desetak apartmana kad pogled na strašno smetlište puno odbačenih paleta, starih dasaka, plastičnih tegli za cvijeće, kanti, gajbi i koječega svake sezone sve više raste metar i pol udaljenosti od njegovih apartmana. Turisti se nakon jednog noćenja jednostavno pokupe i odu, a zašto bi i ostajali kad izbora ima na pretek…

Već pedesetak godina Izet živi i radi u Njemačkoj, a kuću u Brodarici s desetak apartmana kupio je još početkom 90-ih te ih ljeti iznajmljuje turistima. Smetlište koje mu zagorčava život i tjera turiste nalazi se u susjedstvu, na zarasloj parceli s nevelikim derutnim prizemnim objektom u kojem nitko ne živi.

– Nije prije bilo tako. Kad sam kupio ovu kuću, to je bio obrađeni vrt u kojem je bilo posađeno povrće. Sve normalno i uredno. No, posljednjih godina to je postao pravi deponij, sve je neuredno i zapušteno. Ove godine nisam skoro ni imao turiste. Ako eventualno stignu navečer i prespavaju, ujutro kad otvore prozor i iziđu na balkon ispod kojeg sve to vide, pitaju što je to. Ne žele to gledati, uzmu kufere i odu. Ne mogu se pomiriti s takvom situacijom, a više ne znam kako bih to riješio – požalio se Mujić.

ZNA SE O KOME JE RIJEČ, ALI DOGOVOR NEMOGUĆ

Poznato mu je, kaže, tko otpad baca pod prozorima njegovih apartmana, no nikakav razgovor, a kamoli dogovor s tim susjedima, nije uspio postići.

U međuvremenu je sporno zemljište dobilo i novog vlasnika, koji, kako Mujić tvrdi, nikada na njemu nije bio pa ga hrpa smeća previše ni ne zabrinjava. Štoviše, u telefonskom razgovoru Mujiću je rekao kako s tim nema ništa te bi smeće trebao očistiti onaj tko ga stvara. Time je krug za Mujića zatvoren i sve vraćeno na početak. I nikom ništa, a Mujiću turisti odlaze iz apartmana koji su, kao i cijeli objekt koji je nedavno stavio i na prodaju, ipak obezvrijeđeni, ističe naš sugovornik.

– Zvao sam Mjesni odbor u Brodarici. Molio sam ih da to dođu vidjeti i jedna je gospođa stvarno došla, ali je kazala kako oni s tim ne mogu imati ništa jer je riječ o privatnom zemljištu. Ne mogu vjerovati da nijedna institucija i nitko tu ništa ne može napraviti. Nema šanse da se takvo što dogodi u Njemačkoj. Komunalne službe bi vam dale rok da to sredite, a ako to ne napravite, dolaze oni i to počiste, a vama isporuče račun za trošak, ali i kaznu! Nije samo moje vlasništvo ovim obezvrijeđeno, gubi i država, jer plaćam porez zato što iznajmljujem te apartmane – ogorčen je Mujić.

Mujićev slučaj, kako navodi pročelnik Lucić, nije jedini u Šibeniku…

Tagovi: apartmani, brodarica, turistička sezona,