Gospodarstvo

Inicijativa SDP-a: Split – metropola Dalmacije

Gradu bi se dale veće ovlasti u upravljanju morskom obalom pri raspodijeli novca od koncesija

Autor: Ivona Amidžić - 19.02.2019

Čelnici splitskoga SDP-a najavili su u ponedjeljak pokretanje inicijative kojom se zagovara pretvaranje Splita u metropolu Dalmacije, čime bi se gradu dale veće ovlasti u upravljanju morskom obalom pri raspodijeli novca od koncesija – kako piše Nacionalni Portal, a prenoseći Hina-u.

“Split je povijesno, prometno i gospodarsko središte Dalmacije, drugi je hrvatski grad po veličini i zaslužuje da bude metropola Dalmacije i da ne ovisi o milostinji središnje vlasti”, rekao je na konferenciji za novinare predsjednik splitskoga SDP-a Goran Kotur.

Najavio je kako će se o inicijativi “Split – metropola Dalmacije” raspravljati na okruglim stolovima s članovima i simpatizerima SDP-a, a splitsko-dalmatinskoj Županijskoj skupštini i Saboru bit će proslijeđeni zahtjevi da se Splitu daju veće ovlasti u upravljanju morskom obalom na svojem području. “Grad Split je, što se tiče ovlasti, praktički gotovo bez svojeg mora”, rekao je Kotur.

Za Dalmaciju kao posebnu statističku regiju

On je istaknuo kako je za četiri dalmatinske županije iznimno važno da Dalmacija dobije status posebne statističke regije za dodjelu novca iz fondova Europske unije, a ne da bude dio statističke regije Jadranske Hrvatske koja, osim četiri dalmatinske županije, obuhvaća i Istru i Primorsko-goransku županiju.

“U statističkoj regiji Jadranska Hrvatska BDP po stanovniku u odnosu na prosjek Europske unije je oko 57 posto, a kad bi Dalmacija bila posebna statistička regija, taj bi BDP po stanovniku iznosio 48 posto u odnosu na prosjek Europske unije, što znači manje razvijena statistička regija koja bi se mogla boriti za više novca iz EU fondova”, rekao je Kotur. Dodao je kako bi Dalmacija, ako ne bude zasebna statistička regija, mogla u financijskom razdoblju nakon 2027. godine izgubiti oko 100 milijuna eura, a grad Split oko 20 milijuna.

Član Predsjedništva splitskoga SDP-a Ivan Čizmić je istaknuo kako je potrebno provesti i fiskalnu decentralizaciju u Hrvatskoj, što bi Splitu omogućilo bolje punjenje gradskog proračuna jer bi se u nj prelio novac iz državnog proračuna.

“Kad bi se Zakonom o financiranju jedinica lokalnih područja i regionalne samouprave omogućilo gradovima da im se udio prihoda poreza na dohodak poveća za pet posto, sa sadašnjih 60 posto na 65 posto, Splitu bi se gradski proračun povećao za više od 30 milijuna kuna”, rekao je Čizmić.

(Hina)

foto: youtube (screenshot)

Tagovi: dalmacija, EU, EU fondovi, ivan čizmić, metropola, obala, SDP, split, splitsko-dalmatinska županija,