Kultura

Ironičan prikaz mana današnjeg Splita

Pet žena se susreću, a gdje drugdje nego na Zavodu za zapošljavanje i svaka od njih priča kako su došle tu gdje jesu...

Autor: Ante Jurić - 15.03.2023

Kako je danas biti profesorica glazbene kulture u Splitu kad mladi sve više slušaju cajke,  koje brige opsjedaju ženu pomorca i šta će svit reć’ ako se dama u malom mistu bavi escortom? Sve  nam to otkriva redatelj Ivan Leo Lemo koji kroz oštru ironiju i društvenu satiru prikazuje Split danas u Cabaretu Splićanke koji možete pogledati u zagrebačkoj Vidri 19. ožujka i u opatijskom Gervaisu 18. ožujka.

Svojim pristupom Lemo se pomalo ruga ponašajnim šablonama, društvenoj isključivosti, instant mudrosti coelhovskog tipa, ali i tom pomalo provincijskom duhu kako smo u svemu naj, a istovremeno ne podnosimo nikoga tko strši i skloni smo ismijavanju i osudi te konstantnoj opterećenosti s društvenom pripadnost.

„Ova predstava postoji iz nekoliko jednostavnih razloga. Prvi razlog je pokušaj skromnog doprinosa amortiziranju i anuliranju patrijarhalnih naivnosti koje još zapljuskuju obale našeg grada i društva. Osim toga ova predstava pokušava pomoći borbi protiv raznih strahova i inhibicija kojima opterećujemo naš um i naše srce. Također, cilj nam je i oraspoložiti sebe i publiku jer baš smo sve mrgodniji i mrgodniji, a to stvarno nema smisla pošto će na kraju sve biti u redu. I u našoj scenskoj igri i u igri života“ rekao je Lemo.

Predstava se sastoji od pet stand-up monologa – ispovjednih priča Splićanki, ispričanih na prepoznatljivo komičan način kroz pjesmu, glumu, pa čak i striptiz. Ukratko, pet žena se susreću, a gdje drugdje nego na Zavodu za zapošljavanje i svaka od njih priča kako su došle tu gdje jesu. Glumačku postavu čine Ana Gruica, Nada Kovačević, Lidija Florijan, Mia Vladović i odnedavno Ana Uršula Najev.

Iako je bila najavljena i posljednja izvedba predstave, cabaret Splićanke izazvala je toliko veliki interes publike da se na njezin zahtjev nastavlja i dalje prikazivati. Ulaznice dostupne na Mojekarte.hr.

Tagovi: predstava, Splićanke, split,