Politika

Jandroković: Zadar je grad koji se kvalitetno razvija i brine o mladima

Jandroković je impresioniran načinom na koji se Zadar razvija, a na primjeru Zadarske županije najbolje se vidi interes velikih azijskih zemalja za Hrvatsku.

Autor: Antonela Verković - 17.09.2018

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković posjetio je u nedjelju Zadar i razgovarao o nizu projekata koji se financiraju novcem iz fondova EU-a te je ocijenio da je Zadar grad koji se kvalitetno razvija i brine o mladima.

“Impresioniran sam onim što sam vidio i čuo. Zadar je grad koji se kvalitetno razvija i brine o mladima. Vjerujem da će u budućnosti biti i još bolje. Razgovarali smo o nizu projekata koji se financiraju novcem iz fondova EU-a, ukupne vrijednosti 35 milijuna eura”, kazao je za radnog posjeta Gradu Zadru predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

Izdvojio je projekt gradnje trafostanice i opskrbe električnom energijom nakon što zaživi Poslovna zona Crna i profunkcionira luka Gaženica.

Na pitanje novinara kako komentira stanje u SDP-u i hoće li kao predsjednik Sabora biti arbitar ako dobije dvije obavijesti iz SDP-a o tome tko preuzima Klub zastupnika te stranke, Jandroković je rekao kako se u stanje u SDP-u neće miješati i držat će se procedure prema poslovniku Hrvatskoga sabora.

“SDP svoje probleme mora riješiti u vlastitim redovima. Vjerujem da će imati dovoljno mudrosti da se dogovore za samo jednu informaciju”, kazao je.

NEMA GOVORA O PRIJEVREMENIM IZBORIMA

Novinare je zanimalo i kada će u Saboru biti na redu rasprava o premijerovu godišnjem izvješću o stanju u društvu i radu Vlade te boji li se da će prosvjed u Vukovaru prerasti u prosvjed protiv Vlade i hoće li se održati prijevremeni izbori.

“Ta je točka na dnevnom redu i najvjerojatnije ćemo o tome raspravljati početkom listopada. A što se tiče Vukovara, o tome smo govorili već više puta, a gradonačelnik Penava jasno je naznačio da se ne radi ni o kakvom prosvjedu protiv Vlade. Vrlo jasno je kazao kako smatra da je ova Vlada najbolja, da brine o Vukovaru, da je puno projekata vezanih uz Vukovar realizirano ili u fazi realizacije, Hrvatska vojska vratila se u Vukovar. Dakle, taj prosvjed nema dimenziju bunta protiv Vlade nego ima neki sasvim drugi cilj”, ocijenio je predsjednik Sabora Gordan Jandroković te dodao da 77 zastupnika u Saboru podržava Vladu tako da nema govora o prijevremenim izborima.

“Čini mi se da je u razvoju velik broj poslovnih zona i usklađenost djelovanja općina, Grada Zadra i Zadarske županije. Radi se sustavno, postoje projekti koji će privući i domaće i strane investitore, a ono što je velika prednost Zadarske županije jest izvrsna prometna povezanost i geografska pozicija koja je vrlo atraktivna za sve ulagače. S obzirom na ozbiljnost projekata i visoku razinu pripremljenosti dokumentacije, očekujem da će u sljedećih nekoliko godina otvoriti i velik broj radnih mjesta. Posebno raduje to što u Zadarskoj županiji raste broj stanovnika, a svi dobro znamo da je to problem koji muči ostatak Hrvatske”, rekao je predsjednik Sabora, koji je obišao i luku Gaženicu.

STRANI INVESTITORI U HRVATSKOJ?

Na novinarski upit koliko je Hrvatska zanimljiva stranim investitorima, kazao je kako je ulaskom naše zemlje u Europsku uniju porastao interes ulagača, ne samo iz europskih zemalja.

“Na primjeru Zadarske županije vidimo da je velik interes investitora iz velikih azijskih zemalja, posebno Kine. Na nama je samima koliko ćemo investicija povući, moramo pripremati dokumentaciju, administracija mora biti brza, a pravosuđe stabilno i efikasno, da se radi tako da poduzetnik osjeća sigurnost”, istaknuo je Jandroković.
Novinari su predsjednika Sabora zamolili i da komentira nedavno potpisivanje koncesijskog ugovora na 20 godina za luku Gaženica s turskom korporacijom Zadar International Port Operations (ZIPO),  kakva je direktna korist Grada Zadra od toga ugovora, u smislu koncesijskih naknada.

“Riječ je o razvojnom projektu koji osigurava nove investicije, osigurava prodaju hrvatske robe na velikim brodovima, otvaranje novih radnih mjesta…  A za Zadar i Zadarsku županiju znači i izvanrednu prometnu povezanost. Dakle, benefiti su ogromni i za Zadar i za cijelu državu. To je jedan od boljih projekata”, ustvrdio je predsjednik Jandroković, a zadarski župan Longin napomenuo je da takav ugovor sigurno još nije potpisan u Hrvatskoj.

“Svaka koncesija ima svoju fiksnu i varijabilnu naknadu. Naša fiksna naknada je jako dobra, a varijabilnom dijelu od direktnih lučkih poslova dobivamo 12 posto. Od nedirektnih šest posto od bruto prihoda. Mi ćemo s ovim ugovorom kompletnu investiciju terminala vratiti za 20 godina”, pojasnio je župan Longin.

(Hina)

Tagovi: EU projekti, gordan jandroković, SDP, zadar,