Kultura

Još stignete na izložbu ”Plakati Splitskog filmskog festivala 1996.-2018”

Ova izložba pokazat će vam kako i 'obični plakati' mogu biti prava umjetnička djela, a do izložbe u Split možete i vlakom uz 40% popusta

Autor: Antonela Verković - 13.09.2018

Izložba ”Plakati Splitskog filmskog festivala 1996.-2018” otvorena je 10.rujna 2018. godine u organizaciji Hrvatske udruge likovnih umjetnika Split. Izložba se održava u salonu ‘Galić’ i otvorena je do 17. rujna 2018.

Naime, posebnost ove izložbe leži u glavnoj tematici, a to su plakati. Njih su izradili vodeći suvremeni umjetnici, a javnosti se želi prikazati kako to nisu samo obični plakati, nego prava umjetnička djela, ali i povijesna uspomena na festival.

O IZLOŽBI

Splitski filmski festival najstariji je festival takve vrste u Hrvatskoj, koji je u dva desetljeća svog postojanja (i opstajanja) stekao reputaciju jednog od najvažnijih međunarodnih festivala.

Međutim, možda je i stručnoj javnosti manje poznato da su plakate i kataloge za festival osmišljavali vodeći suvremeni umjetnici  hrvatske i međunarodne likovne scene kao što su Gorki Žuvela, Neli Ružić, Zlatan Dumanić, Boris Ljubičić,  Alem Ćurin,  Jadranko Runjić, Goran Čače i mnogi drugi.

Iako je plakat kao umjetnička forma često odvojen od identiteta autora, ova izložba i popratni esej kustosice Anite Smolčić služi vraćanju glasa onim autorima koji su na svoj način obilježili povijest festivala i pridonijeli njegovoj neupitnoj kvaliteti i značaju.

S HŽ-OM DO SPLITA UZ 40% POPUSTA

Ulaz na izložbu je besplatan, a Hrvatske željeznice će svima koji žele doći u Split razgledati izložbu osigurati 40% popusta na povratne karte vlakom! Više o kartama na linku… 

Tagovi: 'plakati filmskog festivala', , izložba, split,