Politika

Jučer obilježen Dan grada Šibenika

Dan grada Šibenika, potaknuo je gradonačelnika Željka Burića da navede tri temelja razvoja Šibenika: poseban način upravljanja kulturnim naslijeđem, osnivanje tvrtke Batižele i novog centra visokoobrazovnog sustava

Autor: Josipa Maksimović - 29.09.2018

Na svečanoj sjednici šibenskoga Gradskog vijeća u povodu Dana grada i blagdana njegova zaštitnika Sv. Mihovila gradonačelnik Željko Burić istaknuo je u petak da su tri temelja razvoja Šibenika: poseban, inovativan način upravljanja kulturnim i povijesnim naslijeđem te osnivanje tvrtke Batižele i novog centra visokoobrazovnog sustava u Hrvatskoj.

To su tri šibenska kamena na kojima današnja gradska vlast temelji budućnost Krešimirova grada. U Šibeniku se pišu sjajne gospodarske priče, a grad se posljednjih godina okrenuo kulturi i povijesnom bogatstvu, rekao je gradonačelnik na svečanosti u šibenskom kazalištu.

“Okrenuli smo se europskim financijskim sredstvima i uložili ih u obnovu povijesnoga i kulturnog naslijeđa. Promijenili smo razmišljanje ljudi i stav o Šibeniku, a prijelomnica je prostor TEF-a, jer smo se riješili crne industrije, kojemu smo promijenili ime u Batiželu (naziv staroga šibenskog kupališta) i osnovali tvrtku kako bismo taj prostor pretvorili u mjesto uživanja i novog koncepta življenja.

Ni u jednom trenutku nije se stalo raditi na projektu Batižele od lipnja 2013. Bila je to prijelomnica i poveznica gospodarstva i kulture te turizma u konceptu razvoja grada”, rekao je Burić.

Predsjednik Gradskog vijeća Dragan Zlatović podsjetio je na slavnu povijest Šibenika, a analizirao je i rad tog vijeća koje je u posljednjih godinu i pol donijelo više od 200 odluka, među kojima je odluku o osnivanju tvrtke Batižele istaknuo kao onu koja će zauvijek ostati upisana u povijest grada.

“Osnivanje tvrtke Batižele bprostor bivšeg TEF-a pretvara u jedan od najvažnijih investicijskih potencijala na Jadranu. Želje i ambicije Šibenčana prepoznali su vladajući i one postaju stvarnost”, rekao je Zlatović.

Župan Goran Pauk pozdravio je nazočne kao izaslanik hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i predsjednika Hrvatskoga sabora Gorana Jandrokovića, a tom je prigodom istaknuo kako je cilj nastaviti uspješnu suradnju grada i županije.

Ministar državne imovine Goran Marić pozdravio je nazočne kao izaslanik premijera Plenkovića, a rekao je kako ga Šibenčani mogu smatrati svojim veleposlanikom u Zagrebu.

“U posljednjih godinu i pol često sam tu, a upoznao sam novi Šibenik, nove impulse i ljude koji znaju što žele. Radili smo na suradnji i realizaciji važnih projekata za županiju i grad, kao što je projekt posjetiteljskog centra u Minerskoj. Projekt TEF-a je jedno od mojih najdražih iskustava u ministarskom mandatu, rekao je i istaknuo da  Šibenik neće biti isti grad nakon što projekt Batižele zaživi.

Upravo taj projekt potvrđuje da državna imovina mora služiti ljudima koji tu žive, rekao je ministar Marić.

Vjernost, osjećaj pripadnosti i dosljednost Šibenčana te pripadnost koju su pokazali u Domovinskom ratu oduševljavaju, a iako Šibenik ima slavnu povijest, on je grad koji kroči prema sigurnoj i zdravoj budućnosti”, istaknuo je Marić.

Blagdan Sv. Mihovila nazočnima je čestitao i šibenski biskup Tomislav Rogić.

Nagrada za životno djelo dodijeljena je odlukom Gradskog vijeća umirovljenom biskupu Anti Ivasu zbog dugogodišnje iznimne zasluge za duhovnu, humanitarnu, obrazovnu i vjersku obnovu grada Šibenika.

Nagradu su dobili  glazbenik Pavao Mašić zbog iznimnih postignuća na području kulture i glazbene umjetnosti te vlasnik restorana “Pelegrini” s Michelinovom zvjezdicom Rudolf Štefan zbog iznimnih postignuća u gastronomiji i promicanju Šibenika kao posebnoga turističkog odredišta.

Podijeljene su i druge nagrade grada Šibenika.

 

(Hina)

Tagovi: Dan grada, Šibenik, Željko Burić,