Lifestyle

Kako pravilno upotrijebiti zaštitnu masku

Ako se radi o pamučnim, a ne zaštitnim maskama, kvaliteta njihove zaštite ovisi o broju slojeva i gustoći tkanja...

Autor: Ivona Amidžić - 26.06.2020

Što su zapravo kirurške maske?

Kirurška zaštitna maska ima tri sloja mikro i nanovlakana polimera koji zajedno djeluju kao filter: zaustavljaju prodor mikroorganizama. Na zaštitnoj maski uočljiva su tri nabora koji služe za rastezanje maske kako bi se njome prekrilo područje od korijena nosa do podbratka.

Da bi maska djelovala mora prekrivati nos i usta, nema smisla masku nositi na bradi, niti samo preko usta. Ona mora prekriti područje od korijena nosa do ispod brade, inače riskirate da vam ne služi ničemu.

Maske s nazivima koje smo često gledali na vijestima, tj. FFP1, FFP2 i FFP3 se razlikuju po filterima koji mogu spriječiti prodor čestica veličine do 0,6 mikrometara. Primarno ih koriste zdravstveni djelatnici koji rade direktno s pacijentima.

Djeci mlađoj od dvije godine ne preporučuje se nošenje ikakvih maski.

Ako se radi o pamučnim, a ne zaštitnim maskama, kvaliteta njihove zaštite ovisi o broju slojeva koje maske imaju i gustoći tkanja. Što slojevitija i gušće tkana maska to će bolje spriječiti prodor neželjenih čestica.

Kako staviti i skinuti zaštitnu masku?

Većina ljudi krivo nosi masku i nepotrebno ih “oduzima” onima kojima je stvarno potrebna. Kako ne biste bili jedna od tih osoba masku nosite od korijena nosa (skoro do očiju) do ispod brade. Na taj način ona prekriva dio lica za koji je namijenjena. Kako ju skinuti i staviti?

Upute za pravilno stavljanje i skidanje maske trebale bi se uvijek nalaziti na pakiranju proizvoda.

Prilikom stavljanja maske trebate:

  • prije dodirivanja maske oprati ruke sapunom ili ih dezinficirati
  • provjeriti da nema oštećenja ili rupa
  • Masku stavljati držeći ju za gumice ili trakice za vezanje, tj. ne dirati ju po sredini
  • čvrsti rub maske prilagoditi obliku nosa, tj. stisnuti ga kako bi savršeno prianjao uz lice
  • donji dio maske potegnuti prema dolje kako bi se kompletno prekrilo područje usta i podbratka

Prilikom skidanja maske potrebno je:

  • prije diranja maske oprati ruke sapunom ili ih dezinficirati
  • maske koje se pričvršćuju za uši treba uhvatiti za obje elastike, nategnuti i odmaknuti od lica
  • maske s trakicama odvezuju se odozdo prema gore i odmiču također od lica
  • masku treba baciti u zatvorenu kantu i dobro oprati ruke
  • čim maska postane vlažna trena ju zamijeniti novom, perive maske prati barem jednom dnevno

Gdje je trenutno obavezno nositi maske?

Iako smo se kroz zadnjih nekoliko mjeseci susreli s raznim uputama, preporukama, obvezama i pravilima, pogotovo što se tiče toga gdje i kada nositi maske, lako se izgubiti nakon što su mjere popustile i ponovno se počele vraćati.

Gdje bismo onda trebali nositi maske?

1. Nacionalni stožer donio je odluku o obveznom nošenju maski u javnom prijevozu. To znači da vozači, ostali zaposlenici i putnici moraju unutar vozila obavezno imati masku. Vrijedi za unutargradski i međugradski prijevoz te za tramvajski, autobusni i željeznički prijevoz. Putniku koji nema medicinsku masku ili masku za lice pružatelj usluga javnog prijevoza ne smije ponuditi uslugu, tj. osoba može biti isključena iz vozila, a vozač smije odbiti krenuti.

2. Od jučer je obavezno nošenje maski svima (i putnicima i posadi) koji se nalaze na vozilima pomorskog prometa, točnije, obalnog linijskog pomorskog prometa.

3. Prema novim pravilima kupci u trgovačkim centrima u Istri također moraju nositi zaštitne maske. To nije preporuka već odluka koju moraju poštivati svi jer ju je donio Stožer civilne zaštite Istarske županije.

4. Maske moraju nositi i svi oni koji se bave bilo kakvim uslužnim djelatnostima u kojima je nemoguće izbjeći blizak dodir s kupcem ili klijentom, primjerice obrtnici, frizeri, brijači, manikeri, bankari, prodavači, ugostitelji, djelatnici u svi uslužnim djelatnostima i javnim ustanovama kroz koje kroz dan cirkulira veći ili manji broj ljudi, bili oni kupci ili klijenti, ili se radilo o drugim zaposlenicima.

foto: unsplash

Tagovi: koronavirus, maske, nositi, skinuti, staviti, zaštitne maske,