Sport

Kalkulacije uoči utakmice Hrvatska – Portugal

"Vatreni" još uvijek imaju realne izglede za ostanak u Ligi A...

Autor: Ivona Amidžić - 17.11.2020

Nakon poraza u Švedskoj, hrvatska nogometna reprezentacija ugrozila je ostanak u elitnom razredu Lige nacija. Međutim, “Vatreni” još uvijek imaju realne izglede za ostanak u Ligi A.

U zadnjem kolu svjetski doprvaci će na Poljudu ugostiti Portugal, dok će Francuska i Švedska igrati na Stade de Franceu.

Uoči posljednjih 90 minuta natjecanja u skupini 3 Francuska je sa 13 bodova osigurala prvo mjesto i plasman na završni turnir, Portugal ima 10 bodova i sigurno je drugi, dok Hrvatska i Švedska imaju po tri boda.

Prvi kriterij za određivanje pozicije na ljestvici je broj bodova, a Hrvatska i Švedska su trenutačno izjednačene sa po tri boda.

Nakon toga gleda se broj bodova osvojen u međusobnim susretima, obje su ekipe osvojile po tri boda, zatim se gleda gol razlika u međusobnim susretima, ona je također izjednačena (3-3). Jednak je i broj golova (3) koje su momčadi zabile u međusobnim susretima, kao i broj golova postignut na gostovanju (1) u međusobnim ogledima.

Idući kriterij je ukupna gol razlika u skupini, i po tome su Hrvatska i Švedska izjednačene, obje imaju -6.

Tek sedmi kriterij, ukupan broj postignutih golova, gura Hrvatsku ispred Šveđana. Hrvatska je zabila sedam, a Švedska samo tri gola.

“Vatreni” za ostanak u najvišem razredu Lige nacija ne smiju u utorak ostvariti lošiji rezultat od Švedske.

U slučaju da utakmice u Splitu i Saint Denisu završe bez pobjednika, Hrvatska bi zadržala treće mjesto dok bi Švedska ispala u B razred Lige nacija. Izuzev u slučaju da utakmica u Splitu završi 0-0, a u Francuskoj sa minimalno 5-5, jer bi Švedska tada bila bolja zbog većeg broja postigutih golova.

U slučaju da obje reprezentacije upišu pobjedu ili obje izgube, odlučivat će ukupna razlika pogodaka u skupini.

LJESTVICA:
1. Francuska  5 4 1 0 8-3  13
2. Portugal  5 3 1 1 9-2  10
3. HRVATSKA  5 1 0 4 7-13  3
4. Švedska   5 1 0 4 3-9  3

Posljednje kolo - 17. studenog:
HRVATSKA - Portugal (Split)
Francuska - Švedska (Saint Denis)

(Hina)

foto: unsplash

Tagovi: hrvatska reprezentacija, nogomet, portugal, vatreni,