Gospodarstvo

Konferencija o zaštiti Jadrana i gospodarenju otpadom u gradovima uz obalu

Horvat: "Svijet se razvijao kroz dimenzije proizvodnje sirovina i proizvoda, a sad trebamo razviti i treću dimenziju reciklaže"

Autor: Ivona Amidžić - 26.02.2019

Međunarodna tehnološka konferencija o zaštiti Jadranskog mora i održivom gospodarenju komunalnim otpadom u gradovima uz jadransku obalu Hrvatske, Albanije, Crne Gore i BiH održava se u ponedjeljak i utorak u Dubrovniku u organizaciji hrvatske tvrtke Tehnix – kako piše Nacionalni Portal, a prenoseći Hina-u.

Vlasnik i predsjednik uprave tvrtke Tehnix Đuro Horvat istaknuo je prilikom otvaranja konferencije u ponedjeljak popodne kako je problem zagađenje mora komunalnim otpadom nastao prije pedeset godina i predstavlja globalni problem.

“Trebamo taj problem riješiti znanjem i tehnologijom, a ne sukobima. Tvrtka Tehnix je lider u zaštiti okoliša, s ugovorima u cijelom svijetu i sretan sam što smo ovakav skup organizirali u Dubrovniku”, izjavio je Horvat. Naglasio je kako rješenje nije u skupljanju smeća u moru, već da otpad uopće ne završi u moru.

“Moramo otkrivati nove tehnologije i primjenjivati ih. Svijet se razvijao kroz dimenzije proizvodnje sirovina i proizvoda, a sad trebamo razviti i treću dimenziju reciklaže”, dodao je Horvat.

Tonino Picula: “Plastiku se kao materijal star samo 150 godina prvenstveno vezalo za razvoj, ali je s vremenom dobila svoju tamnu stranu”

“Jeftin način proizvodnje plastike, što ju je isprva učinilo popularnom, s vremenom je postao razlog za brigu na globalnoj razini. U EU brzo se razvila osjetljivost kako bi se pronašli mehanizmi za smanjenje opasnosti, a u proteklom mandatu Europskog parlamenta, Komisije i Vijeća prepoznata je štetna strana plastike koja ugrožava osnovnu ekološku ravnotežu”, rekao je Picula.

Napomenuo je da se svake godine osam milijardi tona plastike preseli u more, 40 posto plastike se ne reciklira, a “radni vijek” plastične vrećice iznosi prosječno 15 minuta.

“Europski parlament donio je niz direktiva kako bi članice do 2050. godine reciklirale 90 posto plastične mase. To je poticaj i graničnim zemljama EU. Hrvatska graniči s tri kandidata za EU pa će ova konferencija našim naporima dati regionalni okvir i potaknuti susjede na odgovorniji odnos prema plastičnom otpadom”, zaključio je Picula.

Konferencija, koja je okupila predstavnike Hrvatskog sabora, ministarstava, Europskog parlamenta, gradova uz obalu Jadranskog mora, komunalnih poduzeća, banaka, gospodarstvenika i ribara te stručnjake zaštite okoliša, trebala bi  dati odgovor kako najbolje i najekonomičnije očuvati Jadransko more reciklažnom industrijom.

Konferencija se održava  pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović.

(Hina)

foto: youtube (screenshot)

Tagovi: dubrovnik, đuro horvat, gospodarenje otpadom, gradovi, konferencija, obala, plastika, recikliranje, tehnix, zaštita jadrana,