Gospodarstvo

Korčulanska ispostava Hitne pomoći dobila 550 tisuća kuna vrijedno vozilo

Korčula je jedan od udaljenijih dijelova županije, pa je cilj bio većim i modernijim vozilom stanovnicima tog otoka omogućiti bolju zdravstvenu skrb.

Autor: Antonela Verković - 12.10.2018

Primopredaja 550 tisuća kuna vrijednog vozila Hitne pomoći za potrebe korčulanske ispostave Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije održana je u petak u Dubrovniku, a riječ je o trećem vozilu koje je županija predala Zavodu koji sada broji 24 vozila.

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić izjavio je kako je Korčula jedan od udaljenijih dijelova županije, pa je cilj bio većim i modernijim vozilom stanovnicima tog otoka omogućiti bolju zdravstvenu skrb.

“Nastojat ćemo i ubuduće obnavljati vozni park Hitne pomoći. Zahvalni smo svima koji pomažu u nabavi vozila, kao što su Grad Dubrovnik i općine Župa dubrovačka i Konavle. Uz to, nastojimo osigurati tehničke uvjete za normalan rad zdravstvenog osoblja”, rekao je Dobroslavić.

Podsjetio je kako u ljetnoj sezoni u hitnim intervencijama pomažu i helikopterske službe MUP-a i HRZ-a, čime se postiže cjelovita zdravstvena zaštita.

Ravnatelj županijskog Zavoda za hitnu medicinu Luka Lulić naglasio je kako će novo i moderno vozilo omogućiti Korčulanima bolju zdravstvenu skrb i povoljniji ishod intervencije.

“Korčulani su ovo vozilo zaslužili. Tri ispostave na Korčuli su najudaljenije točke od jedne bolnice u Hrvatskoj. Treba im što pouzdanije vozilo, jer je vrlo teško bez helikopterske službe poštivati ‘pravilo zlatnog sata’ u kojem imate šanse preživjeti i izbjeći teške posljedice po zdravlje”, rekao je Lulić i dodao kako su 24 vozila europski i državni standard.

“S ovim voznim parkom pokrivamo svakodnevne potrebe, a imamo i vozila u rezervi. Naravno, nužno je obnavljati vozni park svakih pet godina. S obzirom na potencijalni broj intervencija nikad nemate dovoljan broj timova. To je stvar više sile, ali dosad smo imali sreće”, istaknuo je Lulić.

Pojasnio je da je Zavod trenutno adekvatno ekipiran, da se zbog odlaska liječnika kadar obnavlja triput godišnje što iziskuje vrijeme za uhodavanje u posao. “Županija nam pomaže s dodatnim timovima, ali se nikad ne može naći dovoljan broj medicinskog osoblja. Imali smo ovog ljeta jedanaest timova, a da smo našli kadar imali bismo ih petnaest. Vozilo i opremu je najlakše osigurati, ali kadar je problem”, poručio je.

(Hina)

FOTO: Pixabay

Tagovi: dubrovnik, hitna pomoć, vozilo,