Lifestyle

Kretanje i promet Ulicom Marka Marulića u Metkoviću

Kako ne biste ostali mršaviji za nekoliko tisuća kuna, pročitajte upozorenje...

Autor: Ivona Amidžić - 25.03.2019

Zbog točnog izvješćivanja javnosti u odnosu na promet i način prelaska državne granice u Ulici Marka Marulića u Metkoviću dajemo sljedeće pojašnjenje:

Ulica Marka Marulića proteže se uz graničnu crtu između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Zapadni dio ulice nalazi se u Republici Hrvatskoj, a istočni u Bosni i Hercegovini. Kroz Ulicu se proteže nerazvrstana asfaltirana cesta koja se cijelom svojom dužinom, od oko 1600 metara, nalazi u Metkoviću, odnosno u Republici Hrvatskoj.  Državna granica se proteže uz istočni rub nerazvrstane ceste, slijedom čega osobe koje prometuju navedenom cestom ne prelaze državnu granicu.

Kretanje Ulicom Marka Marulića nije ograničeno, ali je prelazak na bosanskohercegovačku stranu dozvoljen isključivo uz posjedovanje pogranične propusnice u koju je upisano prijelazno mjesto “Ulica Marka Marulića (Metković) – Gabela” ili uz izdavanje dozvole za jednokratni prijelaz zajedničke državne granice, a što je uspostavljeno Sporazumom između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine o pograničnom prometu, potpisanim 19. lipnja 2013. godine u Bruxellesu.

Sve osobe koje preko ceste u Ulici Marka Marulića prelaze na bosanskohercegovačku stranu, a nemaju pograničnu propusnicu u koju je upisano prijelazno mjesto “Ulica Marka Marulića (Metković) – Gabela” ili nisu ishodile dozvolu za jednokratni prijelaz zajedničke državne granice čine prekršaj iz čl. 4. Zakonika o Schengenskim granicama, za koji je propisana kazna zatvora do 30 dana ili novčana kazna u iznosu od 2.000,00 do 10.000,00 kuna.

Napominjemo da je granični prijelaz Gabela Polje i dalje otvoren za međunarodni promet i njegova kategorizacija ne utječe na kretanje Ulicom Marka Marulića.

(PU dubrovačko-neretvanska)

foto: youtube (screenshot)

Tagovi: BIH, granica, granična policija, Hrvatska, metković, ulica marka marulića,