Gospodarstvo

Labin i Split će do 2050. godine imati energetski učinkovite i dekarbonizirane zgrade

Povelje potiče kontinuiranu suradnju u vezi obnove nacionalnog fonda zgrada i prelazak na standard gradnje zgrada gotovo nulte energije

Autor: Ivona Amidžić - 02.05.2019

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara potpisao je u Zagrebu Povelju o suradnji u cilju dekarbonizacije zgrada do 2050. godine, koju je kao strateški važan dokument iniciralo Ministarstvo graditeljstva i zaštite okoliša RH. Istu su Povelju, u ime Grada Labina, potpisali i Donald Blašković i Dolores Sorić direktorica trgovačkog društva Labin stan.

Sadržaj povelje odnosi se na postizanje energetskih i klimatskih ciljeva na nacionalnoj i EU razini kroz dekarbonizaciju fonda zgrada, obnovom zgrada i građenjem zgrada gotovo nulte energije.

Potpisivanjem povelje potiče se kontinuirana suradnja na izradi Dugoročne strategije obnove nacionalnog fonda zgrada i prelazak na standard gradnje zgrada gotovo nulte energije (nZEB). Potpisnici Povelje pružaju potporu te promiču dekarbonizaciju zgrada u svojim daljnjim aktivnostima, gdje god je to moguće.

Jedan od temeljnih pravaca djelovanja kroz Povelju definiranje je kriterija energetskog siromaštva koji će se zatim implementirati u javne pozive za energetsku obnovu stambenih zgrada, prvenstveno obiteljskih kuća. Želja je energetski siromašnim građanima dodijeliti maksimalni postotak bespovratnih sredstava za energetsku obnovu njihovih domova.

Poveljom o međusobnoj suradnji uspostavlja se stalni dijalog i sudjelovanje na zajedničkim radionicama i skupovima, koje će organizirati Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja s ciljem kreiranja dugoročne strategije obnove nacionalnog fonda zgrada te prelazak na standard gradnje zgrada gotovo nulte energije.

(gradonacelnik.hr)

foto: youtube (screenshot)

Tagovi: dekarbonizirane zgrade, energetski učinkovite zgrade, labin, nZEB, povelja, split,