Lifestyle

Lovački avioni HRZ-a i američki avioni danas iznad Hrvatske održavaju obuku

Cilj zajedničke obuke je uvježbavanje sposobnosti i prikazivanje interoperabilnosti saveznica za aktivni nadzor, obranu i zaštitu zračnog prostora

Autor: Ivona Amidžić - 17.03.2022

Piloti 191. eskadrile lovačkih aviona Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i američkih aviona F-16 iz zrakoplovne baze Aviano u Italiji, u četvrtak 17. ožujka 2022., uvježbavat će presretanja, temeljne manevre u zraku i formacijsko letenje iznad područja istočne i središnje Hrvatske.

Uvježbavanje zračnih aktivnosti lovačkih aviona MiG-21 sa savezničkim avionima F-16 prati i nadzire bojna Zračnog motrenja i navođenja Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Cilj zajedničke obuke je uvježbavanje sposobnosti i prikazivanje interoperabilnosti saveznica za aktivni nadzor, obranu i zaštitu zračnog prostora kao i zadaća odvraćanja.

“Obavještavamo građane da se tijekom provedbe navedenih aktivnosti očekuje pojačana buka, uobičajena tijekom letova zrakoplova te molimo građane za strpljenje i razumijevanje”, poručuju iz MORH-a.

Inače, prije dva dana je u okviru planiranih bilateralnih aktivnosti Hrvatske vojske s francuskom ratnom mornaricom provedena zajednička vježba pilota hrvatskih MiG-ova i francuskih Rafalea s nosača zrakoplova Charles de Gaulle, prenosi Index.

Zajednički letovi provedeni su u zračnom prostoru iznad Istre i Kvarnera, Like i Korduna te iznad gradova Rijeke, Pule i Zadra, kao i iznad glavnog grada Zagreba.

foto: MORH

Tagovi: avioni, hrz, MORH, obuka, vježba,