Lifestyle

Mali Slovenci i Slovenke posjetili Banovinu: „Povezuje nas dobro u srcu“

Projekt, koji se provodi već četvrtu godinu poprima i međunarodni karakter

Autor: Ivona Amidžić - 31.05.2019

Petnaestak učenika i učenica Osnovne škole Bratov Letonja iz slovenskog mjesta Šmartnog ob Paki u pratnji svojih učitelja i mentora te u društvu splitskih domaćina iz Slovenskog kulturnog društva Triglav posjetilo je danas Gradsku upravu i predstavilo gradskim čelnicima, na čelu sa zamjenicom gradonačelnika Jelenom Hrgović Tomaš, jedinstveni školski projekt „Domovina za me, za te, za nas“.

Ideja za projekt rodila se kao želja da se osnovnoškolce kroz obrazovni sustav i školski kurikulum potakne na njegovanje ljubavi prema svojoj domovini. Pohvalivši odličnu suradnju sa slovenskom zajednicom u Splitu i vrijedan projekt gostiju iz Slovenije, zamjenica Hrgović Tomaš poslušala je iskustva učenika i njihovih nastavnika, a oni su je pozdravili tradicionalnom glazbenom izvedbom i recitalom.

Potvrdu odlične suradnje i nadu da će se ona ovakvim susretima i projektima dodatno učvrstiti izrazili su i Marina Protić, pročelnica Ureda Grada, Mate Omazić, pročelnik Službe za društvene djelatnosti, Nadežda Eterović, predsjednica Vijeća slovenske nacionalne manjine Grada Splita, mr. sc. Cveto Šušmelj, predsjednik Vijeća slovenske nacionalne manjine Splitsko-dalmatinske županije i predsjednik Slovenskog kulturnog društva „Triglav“ te Vera Hrga, učiteljica slovenskog jezika u Splitu.

Inače, projekt je osmislila profesorica slovenskog jezika Mojca A. Juras, a podržao ga je nacionalni Institutu za odgoj i obrazovanje kao i učitelji škole koji su se rado uključili i zajednički pripremili među-kurikularni program. Sadržaje o podizanju ljubavi prema domovini inovativno su obogatili vlastitom kreativnošću i maštom, a  svojim aktivnostima približili su ih ne samo djeci već i roditeljima, lokalnoj zajednici i široj javnosti.

Projekt, koji se provodi već četvrtu godinu poprima i međunarodni karakter

Tako su u rujnu prošle godine ugostili učenike i studente iz Splita koji u Slovenskom kulturnom društvu Triglav u Splitu uče slovenski jezik. U okviru novoosnovanih prijateljskih veza organiziran je i ovaj posjet sa željom da projekt, svoju školu i domovinu predstave slovenskoj zajednici u gradu Splitu.

Konkretiziranje međunarodne suradnje nastavlja se povezivanjem s Osnovnom školom iz Pučišća na Braču i Osnovnom školom Vrnjci iz Srbije s kojima će se parterski prijaviti na europske fondove u okviru programa Erasmus.

(Grad Split)

foto: youtube (screenshot)

Tagovi: banovina, kurikulum, međunarodni, osnovna škola, projekt, slovenci,