Politika

Marš za životinje dobiva međunarodni karakter!

Sudionici dolaze iz brojnih hrvatskih gradova, ali i iz inozemstva

Autor: Ivona Amidžić - 11.04.2019

Ove subote, 13. travnja 2019., Prijatelji životinja i Udruga Pobjede organiziraju treći, dosad najveći Marš za životinje!

“Ovaj događaj prilika je da svi zajedno marširamo ulicama Zagreba za sve one koji nemaju mogućnost izboriti se za svoja prava. Sve potlačene, napuštene, zlostavljane, iskorištavane i odbačene životinje bit će u mislima i srcima stotina prosvjednika, ali isto tako i onih koji su iz Hrvatske i inozemstva podržali Marš”, kaže Emanuela Poturica iz Prijatelja životinja.

Na Marš za životinje, koji su podržale i najveće svjetske organizacije za zaštitu prava životinja, organiziranim prijevozom dolaze aktivisti iz Varaždina, Osijeka, Splita, Rijeke i drugih gradova. Za sudjelovanje u povorci potreban je samo djelić slobodnog vremena i, naravno, ljubav prema životinjama, osjećaj za pravdu i malo aktivizma te su stoga pozvani koji žele pomoći najslabijima.

Transparentima sa snažnim porukama, zastavama, šarenim dimnim bakljama, bubnjanjem Zlih bubnjara i glasnim sloganima, sudionici će središtem grada širiti poruku ljubavi za sve stanovnike planeta Zemlje

Poturica ističe: “Želimo li postići pozitivne društvene promjene i graditi društvo solidarnosti i održivog mira, svoj krug suosjećanja moramo proširiti i na one koji nemaju glasa i gotovo nikakvih prava. Mir nije samo odsutnost rata nego i prisutnost pravde, a mi vjerujemo da će pravde biti tek kada uistinu odbacimo duboko ukorijenjene principe nadmoći koji se najviše očituju u našem odnosu prema životinjama. Stoga pozivamo sve da nam se pridruže u subotu.”

Marš međunarodnog karaktera – sudionici organizirano dolaze iz brojnih hrvatskih gradova, ali i iz inozemstva

Uz poznate pojedince, Marš za životinje podržalo je više od 50 svjetskih i domaćih organizacija iz SAD-a, Australije, Slovenije, Grčke, Izraela, Kanade, Belgije, Škotske, Njemačke, Italije, Srbije, Albanije, Sjeverne Makedonije, Nizozemske i Francuske. Maršu će se osobno pridružiti Annabella McIntosh, koordinatorica za Istočnu Europu njemačke PETA-e.

Stjepan Hrastić iz Prijatelja životinja, koordinator Marša za životinje, želeći ohrabriti sve da ne propuste 13. travnja prošetati za životinje središtem Zagreba, kaže: “Izlazak na ulice jedan je od ključnih načina ukazivanja na nepravdu. Ne sramite se, već budite uz nas glasni i ponosni što se zalažete za prestanak iskorištavanja i ugnjetavanja živih bića s kojima trebamo dijeliti ovaj planet.”

Udruga Pobjede: “Budi dio rastućeg pokreta za nenasilje, pridruži se velikoj povorci Marša za životinje. Vidimo se!”

Okupljanje sudionika počinje u 11 sati na Trgu kralja Tomislava, a povorka će se kretati središnjim ulicama Zagreba: kroz Park Josipa Jurja Strossmayera, Zrinjevac, Teslinu ulicu, Masarykovu ulicu, Frankopansku ulicu, Ilicu i Trg bana Jelačića, gdje će se u 12.30 sati održati kratki program. Povorka potom nastavlja kroz Jurišićevu ulicu do Trga hrvatskih velikana, nakon čega su svi pozvani na druženje uz jelo i piće.

Više o Maršu za životinje, na kojemu će okupljeni jasno naglasiti zašto se protive napuštanju i mučenju životinja te njihovu iskorištavanju i zlostavljanju u industriji zabave (cirkusima, zoološkim vrtovima…), proizvodnji odjeće i hrane, testiranjima u laboratorijima, lovu i drugim područjima, može se saznati na www.prijatelji-zivotinja.hr.

 

Tagovi: marš, marš za životinje, međunarodni, Prijatelji životinja, prosvjed, transparenti, udruga pobjede, životinje,