Gospodarstvo

Matkol duguje više od četiri i pol milijuna kuna raznim vjerovnicima, bankama i sam sebi

Stečaj nad Matkolom pokrenut je u studenom prošle godine, a svoja su vrata pekare zatvorile nekoliko mjeseci ranije, kada su šokirane radnice preko noći ostale bez posla jer ih nitko nije obavijestio

Autor: Ivona Amidžić - 26.03.2019

Više od četiri i pol milijuna kuna brojnim vjerovnicima prvog i drugog reda dužna je firma Matkol, odlučila je stečajna sutkinja Ardena Bajlo s Trgovačkog suda u Zadru, dok su potraživanja tri dužnika, čije tražbine ukupno iznose više od milijun kuna, osporena, piše Šibenik In.

Odlukom Trgovačkog suda vjerovnik prvog višeg isplatnog reda upravo je Branko Koloper, vlasnik šibenskog Matkola, a sam sebi ‘duguje’ 46 tisuća kuna. U istoj kategoriji vjerovnika je i Porezna uprava kojoj je dužan 272 tisuće kuna, doznajemo u Ministarstvu pravosuđa.

U drugom višem isplatnom redu ukupno je 26 vjerovnika, a najveći među je OTP banka u kojoj je zadužen skoro tri milijuna kuna, zatim Zvijezda kojoj je potrebno namiriti dug od oko sto tisuća kuna, Elektra kojoj Matkol duguje oko 300 tisuća kuna, potom ‘Pekara Vidici’ osnovana 2018. godine, a stopostotnom Koloperovom vlasništvu i s dugom od 279 tisuća kuna. Matkol, među ostalim, duguje i Hrvatskim šumama, Tržnicama Šibenik, Zavodu za javno zdravstvo, Zelenom gradu…

Odlukom Trgovačkog suda osporena su potraživanja tri vjerovnika od kojih je najveće Djelo sa 111 tisuća kuna. Kako stoji na stranicama Ministarstva pravosuđa, stečajna upraviteljica Radojka Danek osporila je potraživanja Djela jer se o tom dugu Djelo i Matkol već spore, a ona smatra da bi dužnik mogao uspjeti.

Neke zaposlenice su obavijest o otkazu dobile prethodnu večer SMS porukom

Podsjetimo, stečaj nad Matkolom pokrenut je u studenom prošle godine zbog neprekidne blokade dulje od četiri mjeseca i 831 tisuće kuna duga. Pekare Matkola svoja su vrata zatvorile nekoliko mjeseci ranije kada su šokirane radnice doslovno preko noći ostale bez posla jer ih o zatvaranju firme nitko nije obavijestio, a neke su obavijest o otkazu dobile prethodnu večer SMS porukom.

Na ranijim ročištima Branko Koloper tražio je odgodu rješenja o pokretanju stečaja navodeći da od imovine ima halu od tri tisuće kvadrata vrijednu oko dva milijuna eura, oko 300 kvadrata poslovnog prostora na Baldekinu čija je vrijednost oko 400 tisuća eura, sedam kombija, pekarsku opremu i strojeve te da od svojih vjerovnika potražuje oko 1,5 milijuna kuna za koje su pokrenuti postupci prisilne naplate.

(Šibenik.In)

foto: pixabay (iludstracija)

Tagovi: branko koloper, dug, matkol, otkaz, pekare, stečaj, stečajna sutkinja, zaposlenice,