Kultura

Matku Mijiću najviša državna nagrada iz područja likovnih i primijenjenih umjetnosti

Mijić ne krije koliko je vezan uz Trogir koji mu je trajna inspiracija i u kojemu je nastao najveći dio njegovog umjetničkog opusa

Autor: Ivona Amidžić - 31.05.2019

Nagrada Vladimir Nazor najviša je državna nagrada u području kulture i umjetnosti koju dodjeljuje Republika Hrvatska već šezdeset godina za najbolja umjetnička ostvarenja u šest područja.

Odbor Nagrade pod predsjedanjem akademika Zvonka Kusića odabrao je našeg sugrađanina, akademskog kipara Matka Mijića, profesora na Umjetničkoj akademiji u Splitu.

Mijić je dobio godišnju nagradu iz područja likovnih i primijenjenih umjetnosti za retrospektivu postavljenu u Modernoj galeriji u Zagrebu u studenome prošle godine na poziv ravnateljice Biserke Rauter-Plančić. Izložba je obuhvatila gotovo četrdeset godina njegovog umjetničkog stvaralaštva. Kustosica izložbe bila ja povjesničarka umjetnosti Margarita Sveštarov Šimat koja je uz Ivanku Mijić i postavila izložbu.

Matko Mijić ne krije koliko je vezan uz Trogir koji mu je trajna inspiracija i u kojemu je nastao najveći dio njegovog umjetničkog opusa.

Svečana dodjela održat će se u utorak, 18 lipnja 2019. godine u Hrvatskom državnom arhivu. Dodjelu će prenositi HRT.

(Grad Trogir)

foto: youtube (ilustracija)

Tagovi: kipar, likovna umjetnost, matko mijić, nagrada, primijenjena umjetnost,